Красота и мода

Известна култура и фестивали на Ориса

Pin
Send
Share
Send


Ориса е състояние на жизненост и цветове. Те са подчертани в многобройните фестивали, които се отбелязват от държавата ежегодно. Тази статия изброява някои от най-важните фестивали в Ориса, които се празнуват всяка година.

Най-добри култури и фестивали в Ориса.

1. Фестивал Ratha Yatra или Chariot:

Rath Yatra е известен като фестивал Chariot Festival. Той се провежда през месеците юни и юли. Той привлича поклонници от всички краища на света. Тя започва в месеца на Джиеста, в деня на пълнолунието. Това е известно като Snana Yatra. На този ден идолите на Господ Джаганнатх, Балабхадра и Субхадра са изнесени заедно със сударшана чакрата. След това те се къпят на Snana Mandap, пандал, според традиционните религиозни обреди. Тогава се казва, че са заболели от треска. Следователно, те са поставени под карантина и се ограничават до отделно задържане. Това продължава две седмици. Тук те се подлагат на лекарства под формата на специална аюрведична медицина, наречена боли, заедно с някои специални лечебни диети, наречени "сарапана". Тези лекарства ги подхранват за здраве. След две седмици на карантина на Ашадха Шукла Двития, който е вторият ден от лунния месец, трите богове пътуват в гигантски колесници, за да видят външните почитатели. Това бележи началото на Големия фестивал на „Ratha Yatra“. Сред многото ритуали, най-важното е "метене" или броня на колесниците. Това се прави от Гаджапати Махараджа на Пури. Действието се извършва със златна метла. Това действие провъзгласява, че той е първият Господен слуга. Чрез този акт и достойнството на своя труд той демонстрира социализъм. Гигантските колесници са изтласкани от масите, които броят в хиляди хора. Хората издърпват колесниците, независимо от пола, кастата, вярата и религията. Те правят това, за да провъзгласят универсалността на боговете към човечеството като цяло. След това боговете или идолите се връщат обратно в Гундича Гара или Маузи Мандардир. Там те остават общо осем дни. След това се провежда фестивалът Bahuda Yatra или фестивалът за връщане на колесниците. След това лордовете се връщат в първоначалното си жилище в Шри Мандир.

Виж повече: Фестивали на Нагаланд

2. Карнавал на Sitalsasthi:

Карнавалът на Ситалшастхи в Ориса е роден фестивал, който празнува сватбата на бог Шива на Парвати. Тя се празнува във всички храмове на шива в Ориса. Това се случва в jyaistha. Това се случва в shuddha panchami. След това шествието се изнася в деня на шашти. Този фестивал бележи края на летния сезон. В Западна Одиша се чества широко.

Виж повече: Известни фестивали на Западна Бенгалия

3. Gamha Purnima:

Gamha Purnima е известен също като Ракша Бандхан. На този роден фестивал сестрите обвързват рахи с китките на братята си за защита и като символ на обичта им. Земеделските стопани в различни села се считат за поклонници на крави. На този ден, братените Уткала правят пуджата на Упакарма. Този ден е и рожден ден на лорд Баларам.

4. Ганеш Пуджа и Нуакхай:

Ганеш Чатурти се наблюдава из цяла Ориса, особено в части от западните езера, от bhadrapada Shukla chaturthi. Денят след chaturthi е известен като Nuakhai. На този ден всички хора в Западна Одиша участват в яденето на новите реколти от оризовите полета. Правителството на държавата обяви тези два дни за празник в цялата страна.

Виж повече: Известният фестивал на Пенджаб

5. Hingula Yatra:

Хингула ятра е фестивалът, който празнува поклонението на „Шакти“. Това е пуджа на Шива. Той се провежда в деня на Висубха Санкранти. Масовата религиозна култура на тантризма е субкултура на този фестивал.

Тези фестивали изобразяват живота на Ориса. Цялото общество се събира за тези фестивали.

Източник на изображения: 1, 2, 3, 4, 5.

Гледай видеото: Море - лято (Април 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send