Красота и мода

Зелен кардамон и неговите ползи

Pin
Send
Share
Send


Какво е зелен кардамон:

Зеленият кардамон и неговите семена са популярна билкова подправка, използвана по целия свят. Зеленият кардамон, известен още като choti elaichi, е широко използван от векове като изключителна подправка. Той осигурява много сладък и приятен ароматен аромат в различни ястия, но се счита и за много полезна и ефективна медицина. Повечето индийски ястия съдържат зелени кардамонови семена, благодарение на неговото здраве и други полезни ползи за хората.

Ползи за здравето на Зеления кардамон:

Заради изключителния си аромат и ползи за здравето, зеленият кардамон често се нарича кралица на подправки. Някои от предимствата на зеления кардамон са изброени по-долу:

1. Анестетични свойства:

Едно от най-важните предимства на зеления кардамон е, че той притежава свойства като анестетик и може да действа и като успокоително средство. Неговото етерично масло се използва широко от повечето терапевти в ароматерапията. Масажът за зелен кардамон спомага за намаляване на емоционалния стрес и умственото напрежение. Той също така осигурява свежо и активно усещане и предлага незабавно облекчение на ставното и мускулното напрежение. Ефектите на семената и маслото могат да се използват като форма на лечение за възпалени нерви и болки в гърба.

Виж повече: Масло от касис за коса

2. Противовъзпалителни:

Зелените семена от кардамон имат някои противовъзпалителни свойства, които ограничават болката и подуването на устата и гърлото. В конкретно медицинско проучване е доказано, че кардамоновото масло има възможен аналгетичен ефект. Маслото от семена от кардамон може да се използва и за контролиране на външните отоци като болки в ставите.

3. Антиоксидант:

Витамините, фитонутриентите и етеричните масла в зеления кардамон действат като антиоксидант, който спасява тялото ни от вредни щети, причинени от свободните радикали, които могат да застрашат рака и да се предпазят от стареенето на клетките.

4. Антиспазматично:

Поради антиспазматичните си свойства щипка на праха може да предотврати гадене и повръщане. Хората носят в чантата си зелен кардамон, така че ако се чувстват повръщане или гадене, те могат просто да вземат зелени кардамонови семена или прах в устата си и да го изпият с вода. Това ще даде бързо облекчение.

Виж повече: Ползи за здравето от черно грозде

5. Афродизиак:

Известно е, че зелените кардамони имат интензивни свойства на афродизиак. Билкачите използват екстракт от кардамон като силен афродизиак, който може да се използва за лечение на еректилна дисфункция, като преждевременна еякулация и импотентност. Но неговите екстракти не трябва да се вземат повече от щипка, тъй като екстремната употреба може да покаже пътя към импотентността.

6. Кръвни съсиреци:

Зелените семена от кардамон могат да сложат край на опасните кръвни съсиреци, като предотвратяват агрегацията на тромбоцитите и прилепването към стените на артериите.

7. Студ и грип:

Тази ароматна подправка предотвратява симптомите на простуда и грип, а също така осигурява облекчение от кашлица.

8. Депресия:

Според Аюрведа зелените кардамоти имат антидепресантни качества. Само чаша чай, приготвена от семена от кардамон в чаените листа, може да се бори с депресията.

9. Детоксикирайте:

Зеленият кардамон има детоксикиращи свойства и по този начин помага за премахването на токсините от тялото. Редовното му използване може бавно да отстрани токсините и да подобри кръвообращението. Премахва отпадъците през бъбреците.

Подобрява кръвообращението в белите дробове и може да помогне за предотвратяване на спазми или конвулсии. Следователно, малко количество зелен кардамон е полезно за страдащите от астма или бронхит.

Виж повече: Използване на Amla

10. За храносмилането:

Зеленият кардамон може да се използва за неутрализиране на храносмилателните проблеми. Използва се за борба с киселинността, топлинното изгаряне, запек и много други. Неговият екстракт притежава свойства, които могат да подобрят метаболизма.

11. Премахва лошия дъх:

Като ароматна подправка зеленият кардамон действа като освежител за устата и премахва лошия дъх. Използва се за лечение на халитоза. Хората дъвчат кардамома винаги, когато се нуждаят от освежаване на широчината им.

12. Здравословно хранене:

Освен елиминиране на лошия дъх, се използват и зелени кардамони, за да се избегнат инфекции на устата и язвата в устата.

13. За лечение на рака:

Зеленият кардамон често е свързан с раково лечение, едно от най-смъртоносните заболявания, което за съжаление може да ви засегне. Ракът в най-добрия случай се разпространява, използвайки клетките като среда, а раковите клетки бавно се разсейват в тялото. Кардамонът предотвратява размножаването на раковите клетки, като по този начин предотвратява растежа на рака. Използвайте земния кардамон в сутрешното си мляко и го пийте всеки ден.

14. Апетит:

Обезщетенията за зелен кардамон включват и по-добър апетит в списъка с ползи. Както бе споменато по-рано, зеленият кардамон се грижи за всички проблеми с храносмилането, като по този начин увеличава метаболизма. С бърз работен метаболизъм стомахът често използва цялата съхранена храна и в крайна сметка има голям апетит. Това е предимство за придирчивите или суетни хора.

15. Хълцане:

Хълцането се случва главно в случай на нарушено храносмилане, случаят на подуване или попадане на газ, причиняващ повтарящите се хълцания, опитвайки се да избяга от тялото. Ето защо хълцането обикновено е придружено от вода, за да се измие храната и да се направи храносмилането лесно. Кардамонът може да ви помогне да се отървете от хълцане веднага, тъй като измива храната и прави храносмилането лесно.

16. За излекуване на астма:

Кардамонът също е свързан с респираторни проблеми и тяхното лечение. Ето защо домашно приготвено средство за поддържане на астматични атаки далеч от вас изисква зелен кардамон в микса.

  • Добави зелен кардамон семена на прах на мед и свещена паста босилек и просто консумират, че всеки ден.
  • Дори и проблеми като магарешка кашлица могат да се съхраняват в залива поради добрата мед.

17. Възпалено гърло:

Освобождаване от настинка и грип, през зимните дни вечерите могат да бъдат придружени от варене на чаша горещ зелен кардамонов чай, който не само успокоява болки в гърлото, но и отпуска набъбналите мускули, които причиняват болка и дискомфорт. Противовъзпалителните свойства намаляват зачервяването или подуването, като по този начин осигуряват правилно възстановяване. Ако не е фино смлян зелен кардамон, може да се смеси с една лъжичка мед на чаша топла вода.

18. Отнеме мускулните спазми:

Зеленият кардамон има антиспазматични свойства, които се натрапват в тях, което позволява на мускулите ви да се отпуснат и да се успокоят. Често задъхан мускул или издърпване на осакатяването може да бъде доста трудна задача. Използвайте зелен кардамон като болест. Ползите за здравето на зеления кардамон също се грижат за вашите мускулни спазми, като ги поддържат гъвкави и твърди.

19. Кръвно налягане:

Тъй като кардамотите имат диуретични свойства и също са богати на фибри, е установено, че намалява сърдечния ритъм, което означава, че той може да управлява кръвното налягане.

Предимства на Зеления кардамон за кожата:

20. Грижа за красотата:

Зелената употреба на кардамон не се ограничава само до здравето, тъй като много пъти кардамонът може да бъде държан отговорен за незначителни проблеми с кожата като алергии, акне и обриви. Освен това, кардамонът също се грижи за вашия тен, особено като я изчиствате, правейки ви изглежда по-светла и по-гладка кожа. Другите предимства за красотата включват грижа за скалпа, където PH балансът на скалпа се поддържа и контролира с помощта на зелен масаж на кардамон.

Зеленият кардамон в ежедневното ви ястие добавя определено кълчание към небцето, деликатно ястие, приготвено точно по този начин. Кардамон зелен и буен, обикновено води до много ползи в себе си. Подправка в най-добрия си вид, зеленият кардамон се грижи не само за вашето здраве, но и за ползите от вашата красота като коса, скалп и дори проблеми с кожата. От малки проблеми като контрол на тена до дори лечение на рак, зеленият кардамон е лек за всичко.

Pin
Send
Share
Send