Йога

История на йога и нейното значение в детайли

Pin
Send
Share
Send


Йога се превърна в неизбежна част от човешкия живот, чиито пипала са широко разпространени по света. Сега той е един от най-търсените класически медиуми за подмладяване на душата и тялото по здравословен начин. Наред с физическите и умствените ползи, йога е духовен лечител, при условие че човек го следва с най-голяма отдаденост и редовност.

Въпреки липсата на струнни доказателства в подкрепа на произхода, всеки е признал, че корените на тази красива форма на изкуство се намират дълбоко в индийската цивилизация. Значението на йога в санскрит е съюз, което означава да се сдобиете с божествена сила. Нищо чудно, йога сега е една от най-приеманите форми на приближаване към човешките души. Позволете си да научите повече за произхода и растежа на йога тук…

Най-добра история на йога:

Нека да видим цялата история на йога в детайли.

Праисторическата йога:

Различни печати, събрани от останките на цивилизацията на долината на Инд, установяват разпространението на йога в този период. Докато учените предполагат, че тюлените показват близки прилики между различни седящи и стоящи асани, те също са съгласни с липсата на убедителни доказателства.

Ведическата асоциация:

Ведическите свещеници практикували различни асани на йога, като се концентрирали единствено върху душата, като се позиционирали в определена поза, изпълнявайки различни обреди и ритуали. Това, както сочат проучванията, са предшественици на съвременните йога асани. Ведическите брахмани, както и Атарва Веда, са богати с излишните препратки към практиките на различни техники за контролиране на жизнената енергия, които сега са известни като Пранаями и бандхи.

Предкласическо докосване:

200-те Упанишади, които се появяват по време на тази епоха, цитират в различни случаи широките дискусии, които се проведоха за йога във ведическата ера. Тези дискусии бяха фокусирани върху три основни теми - Брахман, Атаман и връзката между двете. Терминът йога е използван за първи път в Ката Упанишад, който възникнал през 400 г. пр. Хр. Йога, в това Писание, е определена като изложение на строг контрол над човешките сетива с пълна концентрация, като по този начин води до върховно състояние на блаженство.

Упанишадите също говорят за нади (вени) и дихателните техники, но понятието за чакри е въведено едва през осми век. Шветашватара Упанишад дори говори за връзката между дишането и мислите, как да придобие контрол над ума и колко полезно може да бъде йога.

Махабхарата и Бхагавад-Гита също се позовават на съществуването на йога, където те са говорили за духовни начини. В последния Кришна разговаря с Арджуна за три типа йога - карма, джнана и бхакти, докато Шанти Парва на Махабхарата говори за Ниродха йога (Йога за спиране).

Виж повече: Как да правим Surya Namaskar Стъпки

Класическата индулгенция:

Периодът между 200 г. пр.н.е. и 500 г. пр.н.е. - времената Мауриан и Гупта - съществуват различни училища на вярвания. За да бъдем по-точни, индуизмът, джайнизмът и будизмът се появяват бавно и това проправя пътя за развитието на йога.

Патанджали Touch:

Раджа йога и различните йога сутри, които са възникнали с влиянието на сакхяните и будистите, допринесоха изключително много за днешната йога. Патанджали е известен като "съставител на официалната йога философия".

Училището Йогакара:

Класическият индуизм роди тази форма на йога, която преобладаваше по време на периода Гупта. Той описва йога като насока или скелет за отдаване на различни практики, които накрая са довели до просветление.

Средновековието:

Движението "Бхакти", задействано от Алварите от Южна Индия, се е разпространило из Индия между 12тата и 15тата векове. Традициите на Ваишнава и Шаива, възникнали през този период, влязоха в концепцията за преданост с медитация и по този начин концепцията на Вираха Бхакти [концентрация само на Господ Кришна] (родена с Бхагавата Пурана) постигна по-голямо значение.

Това беше времето, когато хората започнаха да знаят повече за влиянието на Тентрик върху йога. Тантра и йога са два различни начина за отделяне от физическия свят. Докато Трантра подчертава пълната метаморфоза на външните ресурси, като осигурява пълно откъсване от волята си, йога следва метода на постепенно ограничаване на външните влияния. Така или иначе, фокусът беше върху пълното спасение чрез оттегляне от обществените влияния, или временно, или завинаги.

Хатха йога възниква от тантра йога и бавно се появява като доминиращ начин за практикуване на тази форма на изкуство. Вималапрабха, будисткият текст, публикуван в 11тата век, цитира за подхода на тази йога. Този подход се съсредоточи повече върху очистването на себе си физически и изцяло, преди да се опита пълно спасение.

Сикхизъм също е допринесъл много за йога през 15-ти и 16-ти век. Беше време, когато религията се раждаше. Гуру Нанак, който инициира тази вяра, се е отделил от различни хиндуистки практики и е привързан към Хатха йога. Така възникна известната нама йога или сахаджа йога.

Йога днес:

Цялата гледна точка на йога е претърпяла огромна промяна; има безброй форми. Докато хатха йога е все още сред видните форми, има безброй форми на йога, които са се родили и израснали. Кундалини йога, тантра йога, гола йога, енергийна йога - вие го наричате, имате версията. Йога вече не се счита за религиозна афера; идва опаковани с безброй предимства.

Йога продължава да процъфтява и разпространява своите учения, пресичайки строгите и непреодолими граници на културата и езика. Запознаването с това красиво изкуство в детайли е наистина полезно. Можете да продължите да говорите за йога… това е една безкрайна и богата тема за дискусия. Започнете оттук, за да научите йога в дълбочина ...

Гледай видеото: Йога, трансцендентална медитация и йогическо летене (Септември 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send