Красота и мода

Техники за медитация на Анапанасати

Pin
Send
Share
Send


Анапанасати медитация или медитация на дишането е един вид медитация, която фокусира ума ви с помощта на дишането. Той се използва не само за успокояване на ума и изчистването му от всякакъв безполезен хаос, който може да е натрупан там, но също така спомага за насърчаване на внимателността и чувството за съзнание. Това е първият предмет на медитация, изложен от Буда в Маха-сатипатхана сута, Големия дискурс за основите на съзнанието. Въпреки това тя изисква много внимание, последователност и старание, тъй като не е съвсем лесно за ума да остане прекалено фокусиран върху дишането си за дълго време.

Виж повечеТехника за медитация на Сахаджа Йога

Тази медитация е много важна за будистките монаси, тъй като Буда постави голям акцент върху важността на този вид медитация за постигане на просветление. Казано е, че когато Буда е седнал под дървото Боддхисатва и е чакал да достигне просветление, той практикува Анапана сати или медитация на дишането. По този начин тази медитация е помогнала да се изчисти ума му и да се съсредоточи върху получаването на този отговор на универсалния въпрос.

Стъпките към тази медитация са прости и лесни за следване. Първата стъпка е да намериш удобно и тихо място, където да седиш и да практикуваш медитацията си, без да се страхуваш да не бъдеш обезпокоен, преди да приключиш процедурата. Отърви се от мобилните си телефони и лаптопи, тъй като те служат като лошо разсейване. След като се установите на място, решете поза. Можете да изберете положение на ходене или лягане, но не се препоръчва нито едно от двете. Придържането към основите понякога е най-доброто, така че просто да седи с изправен гръб, тялото ти е отпуснато и ръцете ти на коленете е най-добрата поза за употреба.

Виж повече: Джиоти медитация

Следващата стъпка е да започнете дихателната процедура. Започнете, като се концентрирате върху вдишванията си и постепенно ги забавяйте. С всяко вдишване усетете цялото си тяло и с всяко издишване усетете своето съществуване. Освободете се от всичките си отвличания и усетете, че умът ви ще се изпразни. След като умът ви се успокои или се установи, започнете да се фокусирате върху определена точка на лицето - око, нос, ухо или уста. За да засилите фокуса си, продължете да се концентрирате върху потока на дъха си в този момент. Може дори да започнете да броите дъха си, докато вдишвате и издишвате.

След като сте постигнали фокус или спокойствие на ума, можете да го използвате, за да изпълните целта си зад медитацията. Квалифицираните медитиращи често използват фокуса си върху дишането, за да усетят баланса и потока на енергия в нашето тяло и неговите взаимодействия с околната среда. След това те продължават да контролират този поток от жизнена енергия и лекуват рани, облекчават болката и така нататък. Може да упорствате, за да удължите дъха си и да успокоите съзнанието си, ако се вълнува, може да размишлявате върху въпроси, които трябва да изчистите или като Буда, можете да седите и да чакате просветление. За цялото времетраене на вашата медитация се фокусирайте върху едно нещо. Това нещо може да бъде всичко, но не позволявайте на вашия фокус да се отклонява.

Трудно е да се развива вниманието на дишането. Често практикуващите достигат крайната степен на концентрация, където чувстват удоволствие, което обикновено се нарича възторг. Разбирането се осъществява от различни медитатори в различни форми. За някои това е повишено чувство за цвят или характеристика, а за други то е като физическо усещане. След като достигнете до тази точка, трябва да се концентрирате върху точката на фокусиране с цялата си енергия и да не се разсейвате, като се опитвате да анализирате този възторг. Балансираното и дори фокусиране е необходимо, за да поддържа височината на концентрация и да помогне на ума си да отиде по-дълбоко от тази точка. Но не много често медитаторите, особено начинаещите, са в състояние да достигнат до тази точка на крайния фокус.

Виж повече: Как да направим Рейки медитация

Медитацията е отлична практика, която ви помага да станете по-внимателни и да осъзнаете всичко, което ви заобикаля. Тя може да ви помогне да превърнете живота си изцяло.

Източник на изображения: Shutterstock, 2.

Гледай видеото: Первые шаги медитации анапанасати: от чего зависит успех в практике? (Април 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send