Красота и мода

Причини и симптоми на рак на гърдата

Pin
Send
Share
Send


Независимо от вида на рака, това е смъртоносна болест, която само разпространява страха. Въпреки че ракът не е лечимо, ако се диагностицира на по-ранен етап, тогава той може да бъде контролиран и животът на жертвата може да бъде удължен поне за малко. От всички видове рак, един от раковите заболявания, които тревожат повечето жени на земята, е, че тя е американска, европейска, азиатска, африканска или австралийска, е рак на гърдата.

Ракът на гърдата е този вид рак, който се развива само от клетките на гърдите. Той започва във вътрешните облицовки на лобълите или млечните канали, които ги снабдяват с мляко. Както вече знаете, ракът е от два вида, които са злокачествени или доброкачествени. Докато доброкачественият рак обикновено остава на място, злокачествените тумори са склонни да атакуват и се разпространяват на нова територия. Ракът на гърдата е обикновено злокачествен, който се разпространява в по-нова част на тялото, ако не се държи под контрол. Лобуларният карцином е този вид рак на гърдата, който се развива от лобулите, докато дуктален карцином се развива от каналите.

Има две категории рак на гърдата при жените. Тези видове се различават по своя характер и са описани, както следва:

Неинвазивен рак:

Неинвазивният или in situ рак не се разпространява в околните тъкани. Това се нарича също Етап 0 по отношение на напредъка на рака на гърдата.

Инвазивен рак:

Инвазивният или инфилтриращ рак е вид рак, който се е разпространил в околните тъкани от оригиналната тъкан. Тази форма на рак е категоризирана като Етап 1, Етап 2, Етап или Етап 4.

Рак на гърдата Причини и симптоми:

Има няколко причини и симптом за рак на гърдата, но тук споменаваме само някои от тях, които са полезни за откриване на болест преди атаката.

Симптоми на рака на гърдата:

Симптомите са тези признаци, които помагат на професионалистите да диагностицират правилно заболяване като болка или главоболие. Признаци са тези, които само пациентът забелязва, а други не могат да открият, например оток или обрив.

Обикновено първият симптом на всеки вид рак на гърдата е бучка или удебелена тъкан в гърдите. Въпреки че по-голямата част от бучките не са ракови, добре е, ако жените получат бучките на гърдите (ако има такива), проверявани от лекар възможно най-скоро, за да бъдат на сигурно място. Освен това, ако някоя от следните признаци или симптоми е забелязана от жена, трябва да се съобщи на лекаря си възможно най-скоро - болка, усещана в подмишниците или гърдите, която не е напълно свързана с болката, усещана по време на менструалния цикъл. цикъл.

1. Откриване на буца:

Наличието на бучка в една от гърдите е един от основните симптоми на рак на гърдата. Това е самооценка, която може да се направи чрез натиск с пръсти върху гърдите и околните тъкани. Грудните бучки могат да се образуват както при злокачествени (ракови), така и при доброкачествени (неракови) форми на рак на гърдата. Те могат да се образуват около зърната, в ключицата, под мишниците или в близост до лимфните възли. Тези бучки могат да бъдат нежни или твърди и да не се движат, докато ги натискате. Ако откриете бучка в гърдите си, незабавно се консултирайте с лекар.

2. Подути гърди:

Подуването на гърдите се причинява от възпаление на тъканите около гърдите. Това се дължи на наличието на тумор, който упражнява натиск върху тъканите на гърдата. Подуващите се гърди често са придружени от зачервяване и неравномерно появяване, което може да направи района изключително нежен, за да се докосне дори. Състоянието не трябва да се пренебрегва и незабавно се консултира с лекар.

3. Сърбеж в гърдите:

Сърбежните гърди са най-честите признаци, които могат да доведат до рак на гърдата. Наличието на сърбеж без обрив около някоя от гърдите ви е тревожна и не трябва да се пренебрегва като нормален случай на дерматит. Сърбежът е предимно следван от известно изпускане от зърната и околните тъкани на гърдата претърпяват промяна в структурата.

4. Промяна в размера на гърдите:

Наличието на тумор в гърдите може да предизвика промяна в размера на гърдите. По-често вашият партньор по-вероятно ще може да забележи промяната в размера на гърдите ви, дори преди да го направите. Затова трябва визуално да прегледате гърдите си, за да откриете всяка тревожна промяна в размера и формата на гърдите.

5. Разтоварване на зърната:

Никога не бива да се пренебрегва забелязването на освобождаване от зърната на гърдите. Зареждането на зърната може да е показателно за всеки етап от развитието на рак на гърдата. Изхвърлянето от гърдите е нормално само при кърмещи жени. Отделянето от зърното може да бъде чисто, жълто или дори приличащо на гной.

6. Чувствителност на зърната:

Внезапната чувствителност на зърната може да сигнализира за развитието на ракови тъкани в гърдите ви. Това обикновено се дължи на образуването на тумори на гърдата в тъканите, намиращи се под зърната. Освен превръщане чувствителни, зърната на гърдите в някои случаи на рак на гърдата също се обърна, обърнат или асиметрична форма. Внезапната промяна в размера на зърната (с изключение на тези, които кърмят) не трябва да се пренебрегва и незабавно да се консултира с лекаря.

7. Свиване в рамото и врата:

Скръвта в рамото и шията може да е доста често срещано явление, но може дори да сигнализира за развитието на рак на гърдата, ако продължи по-дълго време. В напреднал стадий на рак на гърдата може дори да причини болка в раменете, гръбначния стълб или гърба. Болката, причинена по тази причина, не отслабва дори след почивка или използване на мехлеми. Ако се сблъскате с подобни условия, запишете скрининг за рак на гърдата без забавяне.

8. Умора:

Умората е един от най-честите симптоми при пациенти, страдащи от рак, включително рак на гърдата. Почти 1/4 от жените, страдащи от рак на гърдата, изпитват умора по време на лечението, докато 1/5-та се сблъскват със състоянието след края на лечението. Усещането за умора става изключително неудобно, когато ракът достигне до етап 4.

9. Недостиг на въздух:

Без дъх, стягане в гърдите и затруднено дишане са някои от тревожните симптоми на рак на гърдата на етап 4 при жените. Недостигът в дишането се случва, защото ракът се е разпространил в белите дробове. По-често това е придружено от суха или хронична кашлица.

10. Драстична загуба на тегло:

Развитието на рака и дори неговото лечение могат да предизвикат повръщане, гадене, запек или дори диария. Това води до загуба на апетит, като по този начин причинява неволна загуба на тегло при пациента. Жените с рак на гърдата трябва да приемат определен брой калории, дефицит на които води до хранителен дисбаланс.

11. Кости:

Когато ракът от гърдите се разпространи до костите, той причинява увреждане на костите. Това води до болка и увеличава риска от фрактури. Жените с рак на гърдата често изпитват тези симптоми в ръцете, краката, гръбначния стълб, бедрата, ребрата, таза или дори черепа. В напредналите стадии дори ходенето може да се почувства болезнено или дискомфортно.

12. Черен дроб:

Когато ракът се разпространява в черния дроб, той може да не покаже видими симптоми в ранните етапи. Въпреки това, в по-късните етапи, жените с рак на гърдата може да изпитат треска, жълтеница и интензивна загуба на тегло.

13. Белите дробове:

Разпространението на рак в белите дробове често води до затруднено дишане, задух и хронична или суха кашлица.

В допълнение към гореспоменатите признаци и симптоми на рак на гърдата, разпространението на това заболяване засяга и други органи. Дадени по-долу са някои симптоми, които са свързани с напредването на рака на гърдата:

Виж повече: Причини за рак на маточната шийка

Of Причини за рак на гърдата:

Въпреки че действителната причина за рака на гърдата все още не е известна на експертите, съществуват различни предположения и много рискови фактори, които могат да бъдат свързани с причините за рак на гърдата. И дори тогава е много трудно да се каже причината, поради която една жена страда от рак на гърдата, а другата не. Ето някои от възможните причини за рак на гърдата:

1. Стари:

Възрастта е общ рисков фактор за причината за рак на гърдата. Възрастта на жената е пряко пропорционална на риска да стане жертва на рак на гърдата. Вижда се, че 80% от жените, които са страдали от рак на гърдата, се появяват при тези след 50-годишна възраст и особено след менопаузата.

2. Генетика:

генетиката също играе важна роля в причиняването на рак на гърдата. Ако жена, която има член на семейството, който е имал или има рак на гърдата, тогава вероятността тази жена да страда от рак на гърдата е много голяма. Въпреки че ракът на гърдата не е наследствен, някои гени (BRCA1, BRCA2 и TP53) е много вероятно да причинят рак на гърдата. Тези гени са отговорни и за причиняване на рак на яйчниците.

3. История на рака на гърдата:

онези жени, които вече са страдали от рак на гърдата преди дори ако това е бил неинвазивен рак, тогава шансовете тази жена да страда от рак на гърдата е висока.

4. Да имаш няколко вида бучки на гърдите:

онези жени, които имат или са развили доброкачествени гърди, имат повече шансове да развият рак в по-късния период от живота си, отколкото тези, които са били напълно здрави.

5. Плътна гръдна тъкан:

По-плътната гръдна тъкан при жената може да бъде друга причина за развитие на рак на гърдата.

6. Излагане на естроген:

това означава, че жените, които са започнали менструацията си по-рано от нормалното или са влезли в менопауза по-късно от нормалното, са изложени на естроген за по-дълъг период от време. Шансовете да станете жертва на рак на гърдата са по-високи за тези жени поради експозицията на естроген за по-дълъг период от време.

Виж повече: Симптоми и признаци на рак на езика

7. Затлъстяване:

Затлъстяването причинява много проблеми, свързани със здравето и добавя към списъка рак на гърдата. Жените, които са затлъстели след менопауза и тези с наднормено тегло, действително имат по-големи шансове да станат жертва на рак на гърдата.

8. Височина:

жените, които са по-високи от средните жени, имат по-големи шансове да станат жертва на рак на гърдата, отколкото жените, които са по-ниски от средните. И изследователите все още са озадачени колко височина всъщност е фабрика.

Виж повече: Симптомите на рак на стомаха при мъжете

9. Консумация на алкохол:

консумацията на алкохол също е пряко пропорционална на подобието на рак на гърдата при жената. Колкото повече консумират алкохол, толкова по-високи са шансовете й за рак на гърдата.

10. Излагане на радиация:

жените, които са или са претърпели рентгенови лъчи и компютърна томография, също имат риск да развият рак на гърдата до известна степен.

11. Хормонозаместителна терапия:

Хормонозаместителната терапия или в двете форми или естроген може да повиши риска от развитие на рак на гърдата при жена.

12. Някои работни места:

От френските изследователи е установено, че жените, които са работили през нощта до първата си бременност, също имат риск от развитие на рак на гърдата.

Не само жените са жертви на рак на гърдата; Мъжете вероятно страдат от рак на гърдата, така че е препоръчително да се проверявате редовно.

Гледай видеото: Иновативен метод за лечение на рак на гърдата прилагат в Александровска болница (Юни 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send