Красота и мода

Черно кимион Ползи и използване за кожата и здравето

Pin
Send
Share
Send


Семената от черен кимион са много полезни и се използват в ежедневния живот. Това семе е с произход от Египет. Отглеждат се в шушулка и се изсипват върху тях вода. Ето защо семената от черен кимион са известни като очарователна подправка.

Семената от черен кимион третират всички студени заболявания. Черният кимион помага на тялото да абсорбира лекарства. Когато се приема с мед и топла вода, той помага за разтварянето на камъните, които се намират в прострата и бъбречната тъкан. Той действа и като диуретик.

Черният кимион е известен с различни имена. Черният кимион също се нарича Nigella sativa на английски език, а семената му се наричат ​​черни кимион, римски кориандър, цвете копър и калонжи. Семената от черен кимион са пълни с хранителни предимства, които подобряват нашите здравословни условия по различни начини. Традиционно е добре приета и заради страхотните си качества. Тази билка съдържа антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства, които се използват за ограничаване на различни заболявания.

Предимства и предимства на черния кимион:

Следват някои важни приложения и ползи от семената на черния кимион за здраве и кожа.

1. Лекува епилепсията:

 • Честотите на гърчовете при децата са намалени до ефективни нива, които приемат черни семена, вместо да приемат конвенционално лечение.
 • Семената от черен кимион имат антиконсулсивни тенденции.


2. Лекува диабет тип 2:

 • Черният кимион помага за намаляване на нивата на кръвната захар.
 • Приемането на 2-3 грама дневно помага много.
 • Също така намалява резистентността към инсулин.
 • Функциите на бета клетките се увеличават в панкреаса.

3. Помага при борбата с MRSA: t

 • Антибиотична резистентност и много смъртоносна бактериална инфекция, известна като MRSA (метицилин-резистентен Staphylococcus aureus), може да се лекува добре с помощта на семена от черен кимион.
 • Това проучване е потвърдено от Лахорския университет по здравни науки в Пакистан.

4. Третира рака на дебелото черво:

 • Семената от черен кимион имат противоракови функции.
 • Той предотвратява растежа на раковите клетки на дебелото черво.

Виж повече: Ползи за здравето на водните кестени

5. Помага при лечението на рака на гърдата:

 • Тимохинонът е екстракт от семена от черен кимион, който се бори за намаляване на рака на гърдата и растежа на тумора.
 • Приемът на черни семена също намалява повишената апоптоза, наречена клетъчна смърт в раковите клетки на гърдата.


6. Увреждания на сърдечни атаки са предотвратени:

 • Семената от черен кимион имат сърдечни защитни характеристики.
 • Намалява щетите, които са свързани с инфаркти.
 • Семената от черен кимион помагат за пълното здраве на сърцето.

7. Рак на мозъка:

 • Екстрактът от черни семена, наречен тимохинон, насърчава клетъчната смърт в клетките на глиобластома.
 • Известно е, че глиобластомът е най-разрушителният и напреднал мозъчен тумор сред всички.
 • Семената от черен кимион помагат за предотвратяване на левкемията заедно с други видове рак.
 • Оралните тумори се третират добре и с помощта на семена от кимион.

8. Токсичност на олово:

 • Увреждането на мозъка, причинено от токсичността на олово, се възстановява от приема на семена от черен кимион.

9. Храносмилателен тракт:

 • Той помага при лечение на различни състояния като запек, дизентерия, колики, хемороиди и газ.

10. Борба срещу гъбичната инфекция и намалява синусните инфекции:

Черният кимион е мощна билка, която естествено може да се използва като домашно средство при всякакъв вид инфекция. Компонентите, които се намират в черния кимион, помагат за борба с гъбична инфекция и обриви. Различни кожни заболявания или алергии се причиняват от микробни действия, които се намаляват с черно масло. Често се използва за намаляване на алергиите и синусните инфекции. Тези инфекции и алергии отслабват нашата имунна система. Маслото от черен кимион ни осигурява бързо облекчение от инфекциите и помага да се борим по-добре.

11. Намалява треската и грипа:

Треска и грип ни засягат най-вече поради слабата имунна система. Също така, те дори увреждат нашата имунна система или понижават имунитета ни. Черният кимион или неговото масло може да ни предостави бързо облекчение от треска или други причинени инфекции. Ами смесване на чаша топла вода с черен кимион семена и мед е добро средство за настинка и треска. Ето защо, като редовно ще го укрепите имунната система и ще се отървете от треска и други инфекции. Черният кимион има противовъзпалително свойство. Те дават бактериална и гъбична инфекция, тъй като имат антибактериални и противогъбични свойства с бързо облекчение.

Виж повече: Предимства на Amla сок с мед

12. Лечение на кожата:

Те съдържат антиоксиданти, мастни киселини, витамини и аминокиселини, които са от съществено значение за здравата кожа. Черният кимион и неговото масло също осигуряват по-добра текстура на кожата и са наистина много добри за нашата кожа. Антиоксидантите предпазват кожата ни от преждевременно стареене, което води до набръчкване. За суха кожа, неговото масло перфектно действа като овлажнител, като елиминира сухотата. От друга страна, черното масло помага за намаляване на акне. Те са известни със своите средства за защита на кожата. Той притежава противовъзпалително свойство, което помага за изчистване на кожата и следователно има възхитителен вид. Употребата на маслото редовно прави кожата ви мека. Черният кимион също така осигурява ефективно лечение за рак на кожата. Убиването на раковите клетки помага за засилване на нашия имунитет чрез насочване към белите кръвни клетки, които основно се борят срещу всякакви болести.

13. Лечение на астма и кашлица: t

Черният кимион е невероятна билка, която помага за лечение на кашлица и астма. Хората получават облекчение от бронхит лесно с използването на черен кимион. Противовъзпалителното свойство е полезно за намаляване на възпалението на бронхите, като осигурява достатъчно количество кислород. Основните проблеми като бронхит и астма се намаляват от черното масло. Тази билка отново ни защитава или се бори срещу микробно действие.

14. Облекчава от стомашно разстройство:

Тя осигурява облекчение от гадене и стомашно разстройство. Те помагат за по-доброто храносмилане и ни осигуряват мощно лекарство за храносмилането. Те балансират чревната и храносмилателната система и по този начин осигуряват облекчение при запек. Това е абсолютно перфектно средство, което балансира проблемите, свързани с храносмилането. Ежедневната употреба на черен кимион или масло от семена в рецепти е много полезна за борба с болести и облекчения от стомашни разстройства.

15. Предотвратете от радиационно увреждане и отравяне с олово:

Оловото е силно отровно за нашето здраве, което може да засегне нашите кости, сърцето, бъбреците, нервната система и други. Изследователската работа показа, че тя ни предпазва от замърсяване и защитава мозъка ни от отравяне с олово. Хората или пациентите, които обикновено са изложени на гама лъчение, се повлияват и това може да се предотврати чрез използването на неговото масло. По този начин е много полезно за пациенти с рак, които са свикнали с облъчването.

Други облаги :

 • Черните семена от кимион помагат и при лечението на розовото око, често наричано конюнктивит, абсцеси, чревни червеи, зъбобол, главоболие, назална конгестия, кашлица, бронхит.
 • Също така помага за понижаване на холестерола и кръвното налягане.
 • При женските семена от черен кимион се използва за започване на менструация.
 • За увеличаване на потока мляко при кърмещи майки.
 • Използва се и за контрол на раждаемостта.
 • За отстраняване на страничните ефекти на лекарството, известно като цисплатин, което се използва за химиотерапия. Черният кимион се смесва с шафран, витамин Е и цистеин е най-доброто лечение на страничните ефекти на цисплатина.
 • На засегнатия участък се нанасят черни семена за отстраняване на болки в ставите и главоболие.
 • Мехлемът от черно масло премахва сърбежа и помага при лечението на екзема.
 • Tonsillitis и възпалено гърло също са облекчени от приема на черен кимион за една седмица дневно.
 • Кожни язви се лекуват чрез смесване на черни семена с оцет и след това се използват в превръзка.
 • Параличът на лицето се подпомага, когато маслото на черните семена се прилага през носа.
 • Черните семена се заземяват в оцет и след това се нанасят върху прокажена кожа, за да му помогнат в лечението. Това може да се приложи и върху черната пигментирана кожа на засегнатата област на главата.

Надявам се, че дадената по-горе информация може да ви помогне в ежедневния живот. Черният кимион осигурява ефективно лечение за много болести и има бърз отговор за това е известен с домашните си средства. Тук в тази статия се обсъждат петнайсет най-добри ползи за здравето и се набляга на редовната му употреба.

Виж повече: Ползи за здравето от мед и канела

Изображения Източници: Сток на затвора

Pin
Send
Share
Send