Йога

Чакрасана (Позата на колелото) - Как да направим и ползи

Pin
Send
Share
Send


Има много йога пози, които могат да ви помогнат при възстановяване от болки в гърба. Но няма нищо подобно на чакрасана. Това е една от най-добрите извивки на гърба. Това е по същество стойката на колелото, където горната част на тялото започва от талията, извива се към гърба, така че лицето е насочено към земята и дланите бутат пода. Има многобройни стъпки за постигане на идеалната поза на чакрасана и когато приключи, тя прилича на колело. Това е чудесно движение, което прави гръбнака гъвкав.

Чакрасана означава колелото Асан, където чакрата е колелото, а Асана означава седалка или поза.

Как да направим чакрасана:

Чакрасана не е много сложна йога поза. Но все още има няколко неща, които трябва да обмислите, преди да влезете в тази поза на йога. Първо трябва да поставите ръцете си и да се отпуснете. Опитайте се да разтегнете малко, така че да ви отнеме издърпването и разкъсването, което мускулите ви предстоят.

Виж повече: Jathara Parivartanasana

Като цяло, за правилното извършване на тази йога, ръцете и краката трябва да бъдат поставени на пода, докато коремът ще бъде обърнат нагоре. Започнете от легнало или безгръбначно положение, така че да можете правилно да огънете гърба си. Един от най-лесните начини да изпълните тази йога е да застанете изправен и да изпуснете гърба си на земята. Но бъдете внимателни по всяко време или може да се нараните. За да избегнете нараняване, дръжте ръцете си и дланите готови да подкрепят горната част на тялото, докато се накланя към земята. Ако сте начинаещ, тогава трябва да приложите техниката за подпомагане на стената, където няма да ви се налага да изпускате горната част на тялото в първата и може да се възползвате от стената зад вас и бавно да огънете гърба си срещу долната част на тялото. Този асан определено ще увеличи гъвкавостта и ще ви направи силни от сърцевината. Ако го правите правилно, тогава някой, който наблюдава, ще ви напомни, че тялото ви изглежда като обърнат нагоре лък.

Ползи от чакрасана:

Това упражнение е доста ефективно за лечение на болки в гърба и също така предлага редица ползи, когато става въпрос за тялото, духа и ума. Сред многобройните чакрасана най-важните са разгледани по-долу.

Първо, тази поза на йога укрепва и удължава гръбначния стълб. Повишава еластичността и гъвкавостта на мускулите на гърба и предотвратява възникването на проблеми по време на възрастта, като компресия. За височината е необходимо определено пространство между бодлите, което може да се постигне чрез тази поза.

Второ, чакрасана е ефективна за ръцете, тъй като повишава силата на ръцете, китките, предмишниците и др. Освен това повишава гъвкавостта на гърдите, краката, раменете и т.н. и тонизира мускулите в тези области.

На трето място, чакрасана укрепва белите дробове и позволява правилното подаване на кислород в гръдния кош. Вярваш или не, тази конкретна йога поза също може да увеличи дишането. Правилното дишане по време на тази поза на йога може да ви помогне да се оправите от сърцевината.

Четвърто, позата на чакрасана йога може да подобри умствената, както и физическата сила и да премахне стреса, над безпокойството и депресията.

Пето, тази конкретна йога поза е полезна за цялото тяло и може да предотврати появата на остеопороза.

Виж повече: Ползи от Януширасана Йога и Хануманасана

Pin
Send
Share
Send