Красота и мода

Какви са причините за падането на косата

Pin
Send
Share
Send


Събуждаш се една сутрин и забелязваш, че над възглавницата ти е пръснала коса. Когато разресвате, забелязвате, че броят на косата, който губите, също не е по-малък. След вана изсушаваш косата си с кърпа, а върху кърпата си и коса. Прочетете по-нататък, за да прочетете повече за това защо може да срещнете този проблем и как можете да ги преодолеете.

Виж повече: Естествени средства за загуба на коса

Причина за падане на косата:

Тук са изброени по-долу 15 основни причини за косопад редовно при мъже и жени, заедно с изображения.

1. Стилизиране на косата:

Днес в индийския пазар има толкова много продукти, които да оформят косата ви. Шампоани, балсами, мусове, гелове, серуми, списъкът е безкраен. Дори стайлингът, като изправяне и извиване, обикновено се използва, за да изглежда косата красива. Но това, което много от нас са склонни да забравят е, че тези продукти са склонни да увреждат косата.

Топлината и химикалите, ако се използват прекомерно, могат да увредят косата до голяма степен. В такъв случай идеалното решение ще бъде намалено върху използваните продукти за коса. Използването на малки количества продукти може да контролира падането на косата. В случай, че не престава, консултирайте се с дерматолог.

2. Проблеми с скалпа:

Нездравословен скалп също може да доведе до падане на косата. Това води до възпаление на кожата, което още повече предпазва косата от отглеждане отново. Това води до състояния като пърхот, псориазис и гъбични инфекции. Можете да идентифицирате и нездраво скалпа, ако забележите бели прашни люспи (пърхот), които падат от косата ви, когато леко разтриете главата си.

Ако скалпът ви е много сърбящ и забележите бели люспи и червени петна, това е индикация, че скалпа е нездравословен. В такива случаи най-добре е да се консултирате с дерматолог. За идентифициране на проблема ще е необходим физически преглед и ще бъдат предписани съответно лекарства за проблема.

Виж повече: Естествено лечение за падане на косата

3. Недостигът на желязо е причина за загуба на коса:

Ако нямате достатъчно желязо в тялото си, червените кръвни телца не биха могли да транспортират кислород до всички части на тялото. Недостигът на желязо причинява анемия, която прави тялото бледо и уморено. Наред с това, може да има много други проблеми като главоболие, студени ръце и крака, затруднено концентриране и т.н., и по-важното - загуба на коса.

За да се диагностицира този проблем, трябва да се направи физически преглед, за да се идентифицира проблемът. Лекарят може да може да предписва лекарства за повишаване на съдържанието на желязо и да предписва лекарства, които са насочени специално към проблема с падането на косата. Също така консумацията на богати на желязо продукти като листни зеленчуци, месо, боб и др. Би увеличило съдържанието на желязо в тялото.

4. Алопеция ареата:

Това е автоимунно заболяване, което засяга както мъжете, така и жените. Имунната система започва да атакува космените фоликули поради това нарушение. Въпреки че причината за това заболяване е неизвестна, тя може да бъде предизвикана поради стрес или заболяване. Има три форми на това условие -

  • Алопеция ареата, която причинява гладки петна на плешивост по скалпа, крака, вежди и др.
  • Alopecia totalis, където има обща загуба на коса по главата.
  • Alopecia universalis, където се наблюдава падане на косата във всички части на тялото.

Консултирането с дерматолог би било най-доброто решение на този проблем. Загубата на коса може да се дължи на хормонален дисбаланс. Дерматологът може да наблюдава състоянието и да извърши няколко теста, за да диагностицира този проблем.

5. Лупус:

Подобно на алопеция, лупус прави имунната система атака на здрави тъкани в тялото. Но за разлика от алопеция, лупусът се счита за болест. Това е често срещано явление при жените по време на бременност. Лупусът води до изключителна умора, язви в устата, болки в ставите, главоболие и т.н. Основният симптом е, че лицето, страдащо от това заболяване, става силно чувствително към слънцето.

Много хора с това заболяване изпитват падане на косата, докато си мият косата. Решението на този проблем е да се консултирате с ревматолога, който да изследва ставите и тъканите за възпаление. Ако падането на косата ви е придружено от някакви други симптоми по-горе, ревматологът ще може да диагностицира причината и да предпише лекарства.

6. Наследствена загуба на коса:

Андрогенетичната алопеция, известна като наследствена загуба на коса, е често срещана причина за загуба на коса. Това е генетична причина и се наследява от семейството на родителите. Състоянието обикновено започва в много ранна възраст, най-вече през 20-те години. Загубата на коса може би е най-вече разпространена в скалпа, което затруднява идентифицирането му. Физически тестове обикновено се правят, за да се види, ако космените фоликули се заменят с фоликули с по-малък размер. Това потвърждава наследствената загуба на коса. Няма постоянно решение на тази причина, но обаче процесът на падане на косата може да бъде забавен и намален, с няколко лекарства, предписани от дерматолога.

7. Синдром на полиацистична яйчника:

Това състояние е често срещано при жените. Състоянието е причинено от хормонален дисбаланс, т.е., яйчниците започват да произвеждат повече мъжки хормони. Състоянието започва в много ранна възраст, само 11 години. Това води до растеж на косата в различни части на тялото, но може да увеличи загубата на коса на скалпа. Също така това е придружено от проблеми като нередовни периоди, акне, кисти на яйчниците и т.н. Като медицинско състояние, консултация с лекар ще бъде идеята. След няколко теста може да бъде в състояние да предпише лекарства, подходящи за вашето състояние.

Виж повече: Съвети за намаляване на падането на косата

8. Telogen Ефлувиум:

Телогенният ефлувиум е най-честата причина за много проблеми с падането на косата. Екстремни физически стрес като операция, загуба на тегло, бременност, най-често водят до това състояние. Може да изпитате голямо количество косопад след измиване или стайлинг. Тя може да бъде причинена и поради ефекта на няколко медикамента. Този проблем може да бъде лекуван лесно чрез контролиране на стреса. В повечето случаи косата вероятно ще се развие обратно, тъй като по време на това явление косата се премества в фаза на покой от фазата на растеж. Питането на лекар за промяна на лекарството ще работи по-добре за контрол на падането на косата поради ефектите на лекарството.

9. Дисбаланс, причинен от хормона на щитовидната жлеза:

Щитовидната жлеза е често срещано заболяване сред жените. Тиреоидният хормон е отговорен за контролирането на метаболизма, сърдечния ритъм и настроението на човек. Има два случая хипотиреоидизъм, причинени поради активна щитовидната жлеза и хипертироиди, причинени от свръхактивна щитовидната жлеза. Хормоналните дисбаланси обикновено водят до загуба на коса. Физическите тестове биха помогнали за диагностициране на проблема. И в двата случая лекарите ще предписват лекарства, които биха помогнали за нормализиране на нивото на щитовидната жлеза. Косата обикновено расте обратно, когато щитовидната жлеза е нормална.

10. Бременност - причина за падане на косата: t

Това е една от жизнените причини за падането на косата сред жените. Казва се, че времето, през което жената носи детето си, е доста уморително за нея. Освен това на последния етап от бременността, когато теглото й нараства с всеки изминал ден, за нея има много физически стрес, който е пряко пропорционален на количеството коса, което тя губи през това време.

11. Протеинов дефицит:

Има редица причини за падане на косата и това е един от най-важните. Винаги сме чували нашите майки да ни казват, че ежедневното пиене на мляко прави човек по-силен. Причината е в количеството на протеиновото мляко. Протеините са хранителни вещества за изграждане на тялото и мускулите и правилното количество може да помогне за правилния растеж на косата и да предотврати падането на косата. Можете също така да осигурявате протеини на косата си, като прилагате върху тях яйца и кисело мляко сред много други.

12. Драстична загуба на тегло може да доведе до падане на косата:

Изненадващо е, че дори загубата на тегло може да се счита за една от причините за падане на косата. Както всички знаем, че мазнините не са наистина добри за тялото, но от друга страна винаги има начин и време, което тялото отнема, за да загуби мазнините като цяло. Ако забележите, че изведнъж губите тегло, това се дължи на някаква болест като кръвна захар или може би твърде много стрес или неправилен начин на живот. Това естествено води до загуба на коса.

13. Потребление на витамин А:

Причините за падане на косата понякога са толкова объркващи. Където от една страна казват, че липсата на хранителни вещества причинява падане на косата тук, ние знаем, че понякога несъзнаваната консумация на прекомерен витамин А също може да доведе до падане на косата. Вие трябва да приемате хранителни вещества само в правилните количества, а не да ги консумирате. Сега е възможно да се случат грешки и в този случай да се консултирате с дерматолог.

14. Химиотерапия:

Ракът е до днешна дата фатална болест и все още не са сигурни изстрел лекарства за лечение на рак, особено в напреднал стадий. Лъчът, известен като химиотерапевт, даден на пациент с рак по време на периода на лечение, е една от важните причини за пълно падане на косата. Силата на този лъч пряко засяга косата и тя започва да изтънява тревожно, за да доведе до пълно плешивост.

15. Стероиди:

Стероидите са като щастие за един ден и цял живот на тъга. Да, консумацията и приемането на стероиди е една от причините за падане на косата, които са по-чести при мъжете. Млади мъже и момчета чувстват необходимостта да изглеждат добре и се открояват сред останалите за по-малко време и също така увеличават мускулите и силата, за които намират стероидите за най-добър вариант, но загубата на коса е само една от многото странични ефекти, с които се сблъскват. прием на стероиди.

Загубата на коса е тревожен проблем между мъжете и жените в целия свят и е много важно да знаем причините за падането на косата, преди да отидем за някакви решения. то?

Източник на изображението: Сток на затвора

Гледай видеото: TRX2 Косопад Лечение - Науката зад него (Юни 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send