Красота и мода

Култура и фестивали на Бихар

Pin
Send
Share
Send


Бихар има богата традиция на фестивали в Индия. Тази статия изброява фестивалите, които се празнуват в Бихар всяка година:

Чат Пуджа:

Чат Пуджа е празник, където хората на Бихар почитат бога на слънцето. Тя се празнува два пъти в годината. Той се чества за първи път през март, в индуски сезон на Чайтра и втори път през ноември - индуски сезон на Картик. Този празник се чества над 4 дни. Хората постят и предлагат молитви за тези 4 дни. Те пеят народни песни и танци в чест на Бога на Слънцето. Песни, възхваляващи „Чати Майия“, са много често срещани по това време. Въпреки че това е чисто индуски фестивал, някои мюсюлмани също участват в тези празненства. Хората се молят за здравето и благоденствието на общността и за добра реколта.

Sama-Chakeva:

Сама-Чакева е фестивал, в който хората на Бихар почитат мигриращите птици. Има много местни птици в Хималаите, които мигрират към по-топъл климат с настъпването на зимата и приземяват до Бихар. Този фестивал празнува притока на такива птици. Този фестивал се празнува предимно на място, наречено митила. Смята се, че митиланчалите посвещават този празник на празника на природата и на връзката между брат и сестра. Тя празнува традицията на тази земя. Той също така празнува родния занаят за правене на идоли. Фестивалът започва с идването на двойка птици, наречени сама-чакева. Момичетата виждат да правят глинени идоли на различни местни и мигриращи птици и ги украсяват традиционно. Хората се молят за здравето и просперитета на общността и за завръщането на тези птици през следващата година.

Ram navami:

Рам навами е важен индуски фестивал, който се празнува с много великолепие в Бихар. Този фестивал отбелязва щастливия ден, когато е роден главният герой на Рамаяна, лорд РАМА. Хората го празнуват, наблюдавайки постове, украсявайки храмове и предлагайки молитви в негова чест. Хората се молят за здравето и просперитета на общността.

Makar Sankranti-:

Макар-Санкранти е празник, празнуван в Бихар, който отбелязва началото на летния сезон на реколтата. Той е известен още като Тила Санкранти. Наблюдава се всяка година на 14 януари. Хората се молят за здравето и благоденствието на общността и за добра реколта. Те също раздават богатство на бедните.

Bihula:

Бихула е важен индуски фестивал, който се празнува с много великолепие в източната част на Бихар. Той е особено известен в района Bhagalpur в Бихар. По време на този празник хората се молят на богинята Манса за здравето и просперитета на общността и добрата реколта

Виж повече: Харяна Фестивали

Madhushravani:

Madhushravani е празник, който се празнува в Бихар в райони на митиланчал с много пищност. Той се чества през август, който попада в месец Саван по хиндуисткия календар. Фестивалът насърчава братството и рождението и се стреми да ги интегрира в ежедневието.

Фестивал Sonepur:

Фестивалът Sonepur е ежегоден фестивал за едър рогат добитък, празнуван в Бихар. Фестивалът започва в деня на пълнолунието на индуски месец Картик. Това е едномесечно празненство. Той е известен като един от най-големите панаири за добитък в света и привлича ежегодно голяма тълпа.

Виж повече: Фестивали на Гуджарат

Фестивал Rajgir:

Rajgir Festival е фестивал на Бихар, който е организиран с цел да отпразнува културното, социологическото и историческото значение на Rajgir, древен долинен град Бихар. Райгир, древният град е мултикултурна туристическа дестинация и този празник го празнува.

Виж повече: Културни фестивали на Асам

Фестивал на Ваишали:

Ваишали фестивал е фестивал на Бихар, който празнува щастлив рожден ден на джайнския гуру, 24-ти Тиртханкара, празнува се на 22 март
Тези празници помагат да се прекъсне монотонността на ежедневния живот и да се насърчи братството и братството в обществото. Те извеждат и културното наследство на Бихар.

Източник на изображението: 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 7

Гледай видеото: Brass Band Music for the Happy People. (Юли 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send