Красота и мода

15 основни причини за пъпки (акне)

Pin
Send
Share
Send


Пъпки или акне имат почти всички тийнейджъри. Въпреки че не е изключително сериозно заболяване, пъпчиците понякога могат да оставят зад себе си ужасни кожи. Тя не може да бъде напълно избегната, тъй като тя е естествена реакция на тялото ви към промените, които се случват в него. Въпреки това, тя винаги може да бъде лекувана и контролирана. Това се случва главно, когато вещество, наречено себум, запушва порите или малките дупки, които присъстват по цялата ни кожа.

Тези пори свързват мастните жлези с повърхността на кожата. Фоликулите или каналите са пътищата на тези връзки. Ето няколко действия, които причиняват пъпки (акне) или ги влошават.

Какво причинява пъпки или акне на лицето:

Искате ли да знаете какви са основните причини за пъпките? Тук даваме списък на причините за пъпки или акне.

1. Запушване на порите:

Акнето или зите са проста болест, която се причинява главно поради запушване на кожните пори. Неговите основни причини винаги са били въпрос на голям дебат сред световно известните лекари по кожата. Порите се свързват с мастните жлези, наречени мастни жлези.

Тези жлези произвеждат вещество, наречено себум. Сега кожата ни непрекъснато изхвърля мъртви кожни клетки. Себумът може да причини тези мъртви кожни клетки да се залепят и да запушат отворите на порите. Този себум съдържа бактерии, които причиняват възпаление и водят до лоши случаи на пъпки и акне.

Виж повече: Домашни съвети за пъпки

2. Хормонални промени по време на тийнейджърските години:

Това заболяване е по-разпространено по време на тийнейджърските години, тъй като, когато ударите пубертета, кожата ви става по-дебела и прави по-лесно запушването на порите. Също така тялото претърпява няколко хормонални промени, които водят до отделяне на повече петрол и повече бактерии, причиняващи пъпки. Основният хормон, засягащ растежа на пъпките, е андроген. По време на пубертета андрогените се увеличават при жените и мъжете. Това увеличава мастните жлези, които произвеждат себум, което е основната причина за всички проблеми.

3. Козметика на маслена основа:

Козметиката е голяма причина и за пъпките. Както беше обяснено по-горе, пъпки или акне са причинени главно от запушването на порите. Дебели кремове и основи, използвани при мазната кожа, влошават тази ситуация. Те запушват порите с голяма лекота, което води до запушване на себум и събиране на бактерии по кожата. Използването на козметични продукти на водна основа по този начин е много полезно за избягване на пъпки.

4. Генетика:

Други причини за акне включват генетика. Понякога има значение дали родителите ви са имали тела, които са по-склонни към акне и дали те са преминали тази особена черта към вас. Кожата на всеки е различна и типът на кожата, която имате, има голяма роля в определянето на това как може да се получи пристъп на акне.

5. Странични ефекти на лекарствата:

Понякога можете да получите акне или пъпка като страничен ефект на някои лекарства също! Това се наблюдава най-вече в случаи на лекарства за епилепсия, преднизон, андроген, приеман като лекарство, и литий. Тези лекарства влияят на хормоналния баланс на тялото и привеждат в действие някои от причиняващите пъпки процедури.

6. Триене или налягане при кожата:

Има множество други причини за пъпки също. Твърде много триене води до обриви и възпаления, които могат да доведат до пъпки. Това триене може да бъде предизвикано от каски, тежки раници или дори тесни яки от колосани ризи. Триенето на кожата или надраскване на пъпките причиняват разпространението на бактериите и размножаването на пъпките. Това е една от причините за пъпките.

7. Стрес или други видове хормонални дисбаланси:

Понякога стресът може да предизвика пъпки. Стресът пречи на работата на тялото и по този начин влияе върху хормоналния баланс, който води до пъпки. Екстремните хормонални промени при жените точно преди менструалния цикъл също водят до тежки случаи на пъпки или акне. Бременност или противозачатъчни хапчета също могат да причинят тези хормонални дисбаланси.

Виж повече: Най-добър крем за премахване на пъпки

8. Фоликул:

В нашата кожа в рамките на фоликула има мъртви кожни клетки. Тези мъртви кожни клетки обикновено се отделят естествено и се натрупват върху повърхността на кожата. Това е по-доминиращо сред хората със свръхактивни мастни жлези. По това време мъртвите кожи се смесват заедно с излишния себум, докато образуват щепсел в фоликула. Това предотвратява естествения процес на обновяване на кожата, което води до пъпки.

9. Бактерии:

Контактът с бактериите е една от основните причини за появата на пъпки или зъби, тъй като води до пробиви. В ежедневието си влизаме в контакт с редица бактериални компоненти. Те често са отговорни за причиняване на пъпки. Това е причината, поради която често се препоръчва да се пази от нехигиенични условия и да остане чист. Много е важно да миете лицето си редовно, за да избегнете подобни състояния.

10. Пикантни / нежелани храни:

Пикантната храна е една от многото причини за пъпките, които трябва да се вземат под внимание. Тези хранителни продукти съдържат кисел ликопен, който нарушава естественото ниво на рН на кожата. Пикантни храни като горещи чушки са изключително отговорни за причиняване на акне. Често се казва, че хората се изпотяват по време на приема на пикантна храна и това е причината за пробив. Това са лошите случаи на пъпки и акне.

11. Използване на съставки на порите: t

Има различни налични лосиони, които съдържат минерално масло. Този хидратиращ агент е отговорен за запушване на порите и по този начин води до акне. Има много козметични продукти, където можете да намерите силикони, което е друг агент, който запушва порите ви. По този начин трябва да се вземат подходящи грижи при закупуване на продукти за грижа за кожата. Най-добре е да купувате продукти, етикетирани като не комедогенни.

12. Продукти за коса, отговорни за пъпките:

Продуктите за коса имат сулфати и силикони, които проникват във вашите пори, докато ги използвате. След просмукването те са склонни да запушват порите. Това поражда пъпки и акне на кожата ви. Това са една от основните причини за акне и пъпки, за които трябва да се погрижим. По този начин е важно да измиете лицето си, след като сте готови с тези продукти за коса.

13. Пушене:

Целият процес на тютюнопушене е вреден по редица начини и акнето е едно от тях. Когато запалите цигара, тя намалява количеството кислород, което влиза в лицето ви. Това увеличава размерите на порите на кожата, като същевременно оставя кожата да произвежда увеличено количество масло. Увеличеното количество масло върху лицето води до пробиви.

14. Когато търкаш кожата си в груб начин:

Мит е, че колкото по-твърдо разтривате кожата си, толкова по-гладка е кожата. В действителност тя има различна история, тъй като прекомерното почистване води до влошаване на нещата. Ако се чудите какви са причините за пъпките, то това е една такава причина. Това е така, защото когато търкате кожата си в присъствието на акне, бактериите в нея се разпространяват по лицето. Това влошава цялата ситуация и води до увеличаване на пробивите.

15. По-малко измиване на лицето:

Много е важно да миете лицето си редовно, за да избегнете растеж на пъпка. Когато не почиствате лицето си редовно, то има тенденция да остане в контакт с бактерии. По този начин е една от причините за акне, които трябва да се третират с правилна грижа. Ето защо е важно ежедневно да се измива лицето с помощта на измиване на лицето, по-скоро на интервали, за да се избегнат подобни състояния.

16. Прекомерно излагане на слънце:

Друга основна причина за акне е повишеното излагане на слънце. Много е важно да предпазите кожата си от вредните лъчи на слънцето. Тези вредни лъчи често са отговорни за прекомерните пробиви по кожата. По този начин е много важно да използвате слънцезащитни продукти, когато излезете на слънце за защита.

Пъпките са голям смутител. Те могат да разрушат външния ви вид, както и настроението ви. Освен това те могат да оставят грозни белези. Така че, най-добре е да ги избягвате, като избягвате причините за пъпките, които ще ви оставят щастливи завинаги.

Гледай видеото: Хубава кожа през лятото! (Юни 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send