Красота и мода

Какви са причините за DHT загуба на коса и как да се отнасяме към нея?

Pin
Send
Share
Send


Загубата на коса се превърна в сериозна причина за безпокойство сред мъжете и жените. Тя може да бъде предизвикана от различни фактори като нездравословен начин на живот, недохранена диета, лечебни ефекти или дори генетични фактори. Подобно на тези фактори, DHT е и основна причина за загуба на коса при мъжете и жените. Вижте тази статия, за да знаете за лечението на DHT коса и причините.

Свръхпродукцията на DHT в скалпа нарушава притока на хранителни вещества към космените фоликули, което ги прави слаби и в крайна сметка се свиват. Тъй като DHT е мъжки хормон, ефектът се наблюдава повече при мъжете, отколкото при жените. Основната причина за мъжката загуба на коса или „андрогенна алопеция“ се дължи главно на този дисбаланс на този андрогенен хормон, DHT. Това състояние се нарича DHT коса падане и само специални DHT косопад лечение може да подобри състоянието.

Виж повече: Преждевременно лечение на косопад

Какво представлява DHT?

ДХТ или дихидротестостеронът е мъжки хормон и секс стероид. ДХТ се синтезира главно от тестостерон чрез ензим, наречен 5-алфа редуктаза в тестисите, простатите, надбъбречните жлези и космените фоликули. Този синтез започва веднага след като човек достигне пубертета и именно ДХТ е отговорен за развитието на вторични сексуални характеристики. Освен това ДХТ също играе важна роля в различни метаболитни дейности като образуване на кръвни клетки, въглехидратен метаболизъм, чернодробна функция и образуване на кости.

Какво причинява DHT загуба на коса?

Докато ДХТ е отговорен за развитието на окосмяване по лицето по време на пубертета, по ирония на съдбата това също е причина за загуба на коса или плешивост при някои мъже. Ето някои от причините за загуба на коса на DHT:

 • DHT причинява загуба на коса, като ограничава способността на космените фоликули да растат.
 • Дермалната папила, важна част от космения фоликул, е отговорна главно за растежа на косата.
 • Тази дермална папила има най-голямо съотношение на андрогенни рецептори в тях.
 • Затова поради свръхпроизводството на ДХТ в скалпа той достига директно до космените фоликули чрез дермална папила.
 • Когато този ДХТ достигне фоликулите, той ограничава потока на витамини, минерали и протеини, който е от съществено значение за цялостното здраве на космените фоликули.
 • Без подходящо хранене космените фоликули започват да се свиват в процес, известен като "Миниатюризация".
 • В този процес косата започва да расте за кратки периоди и става по-малка, по-лека и по-фина, докато стигне велурния етап.
 • Велусът е много фин, светъл цвят и едва забележим. Доказано е, че 95% от случаите на плешивост са причинени от този ефект на ДХТ върху космените фоликули.
 • По-високата продукция на ДХТ е по-голяма миниатюризация, което води до повече загуба на коса.

Виж повече: Зацапване на косата върху скалпа

DHT Лечение на загуба на коса:

Известно е, че нивото на DHT играе важна роля в косопада. Чрез намаляване на нивото на DHT можете ефективно да намалите падането на косата. Въпреки това, производството на DHT в организма зависи изцяло от генетичната конституция. Проверете тези фактори, за да знаете как да спрете загубата на коса на ДХТ:

 • Най-добрият начин за намаляване на нивото на ДХТ е чрез използването на ДХТ инхибитори като 5-алфа редуктаза.
 • Тези лекарства намаляват нивото на ДХТ в скалпа, което от своя страна предотвратява загубата на коса.
 • Клинично за намаляване на нивото на ДХТ в скалпа, на пациентите се предписва лекарство с 5-алфа редуктаза, наречено финастерид.
 • Въпреки това, преди да приемате това лекарство, е важно да се консултирате със специалист по косопад, тъй като трябва да се вземат под внимание няколко фактора като медицинска история, личен начин на живот и предпочитания.
 • Тези лекарства с инхибитори на 5-алфа редуктазата имат няколко странични ефекти като еректилна дисфункция, по-нисък секс и висок риск от мъжки рак на гърдата.
 • Приемането на тези лекарства може също да ви изложи на по-висок риск от мозъчна мъгла, загуба на паметта и депресия.
 • Някои от тези странични ефекти могат да продължат да съществуват, дори ако лечението приключи.
 • В допълнение към горното лекарство, нивото на ДХТ в организма също може да се регулира чрез консумация на високо протеинови храни и приемане на протеинови добавки.
 • Включвайки в храната си храни, богати на протеини, можете драстично да намалите загубата на коса, причинена от DHT.

Ако забележите твърде много коса, залепена в четката или отслабването на косата, може да изпитвате падане на косата от ДХТ. Въпреки че най-често срещан при мъжете, DHT косата пада също се наблюдава при жените, тъй като дори малко количество DHT може да доведе до тежка загуба на коса. Използването на DHT контролиращи лекарства идва с минимални странични ефекти и работи ефективно за предотвратяване на щетите. Заедно с намаляването на ДХТ, някои лечения спомагат за леко белези на тъканта на скалпа, за да го снабдят с жизненоважни хранителни вещества. Това може да помогне за възстановяването на нова коса. Така че, ако сте един от тези с наперен, плешив глави, време да действа по ДХТ и да помогне на фоликулите да получите нов каишка на живота.

Виж повече: Как да предотвратим фронтална загуба на коса

Източник на изображението: 2, 3, 4.

Гледай видеото: Provillus Review - Real User Lets You Know Does Provillus Work? (Може 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send