Йога

Jathara Parivartanasana - Как да правим и ползи

Pin
Send
Share
Send


Йога е древна, но лудостта за нея е новосъздадена от възрастта на фитнеса, където всеки отделен човек сега приема различни техники, за да направи тялото си желано. В тази безкрайна борба за тенденции и стилове, разразилите се здравословни проблеми също са взели своето отражение върху всеки човек и затова йога е име на домакинство през последните няколко години и повече. Обикновено бавно и събрано, йога може да се изпълнява в рамките на помещението, подходящо за вашия комфорт, време и способности. В тази статия говорим само за един от клоновете на йога, известен като Jathara Parivartanasana. Въпреки че името може да ви създаде впечатление, че това е ожесточена поза, то не е задължително.

Първата асана, представена на начинаещите на Йога, е Jathara Parivartanasana, известна още като Позиция на корема. Тази асана е специално насочена към тонизиране на бедрата, горната част на бедрата и корема и неговите страни. Чрез редовното практикуване на тази асана, гръбначният стълб ще стане гъвкав. Думата Jathara Parivartanasana е добита от санскрит, където Jathara означава "корем", докато Parivarta означава "циркулиран или затворен", а Асана означава "поза". Йога поза се казва, че е най-ефективна, когато може да донесе максимална полза за тялото ви с минимален риск и Jathara Parivartanasana прави точно това.

Jathara Parivartanasana (Позиция на револвираната корема):

На първо място, за да можете да правите тази поза ефективно, ще трябва да имате твърдо ядро ​​и трябва да бъдете много прецизни с движението. Тази особена поза трябва да се практикува или в присъствието на сертифициран учител по йога, или с някаква надеждна помощ, тъй като стойката се нуждае от повдигане на краката и това може да предизвика дисбаланс в шията, гръбначния стълб, долната част на гърба или бедрата, ако не се изпълнява правилно. Има шансове, че може да се окажете с постоянно издърпване на сухожилията, състояние на навяхване. Така че, трябва да поддържаме изключително внимание, докато практикуваме тази йога поза. Съществуват главно две често практикувани версии на Jathara Parivrtiti, и в двете от тях, ние се опитваме да държим и двете колени се огънати и заедно, или пък държим едно коляно огънато и друг крак изправен. В тази версия на поза, Jathara Parivartanasana работи отлично за въртене на гръбначния стълб и разтягане на мускулите на долната част на гърба. Можете да се насочите към горната част на гърба, раменете и шията, като промените движението на ръцете си. По същия начин, ако промените положението и движението на краката, можете да работите с абдуктори, ротатори, тазобедреници и прасци.

Виж повече: Поза на йога Хануман

Как да го направим:

 • Легнете на килимче за йога. Уверете се, че гърбът ви докосва земята, докато лежите с лицето нагоре, образувайки азбуката Т с тялото си.
 • Дръжте гръбнака си прави, както трябва да са краката ви, докато ръцете трябва да се разтегнат навън от всяка страна. Това бележи началото на йога.
 • Сега огънете едно от коленете си и се опитайте да вдигнете бедрото, докато се завъртате наляво. Ако се премествате към лявата страна, десният крак трябва да се огъне и обратно.
 • Сега, докато поддържате горната част на тялото направо, завъртете, докато огъвате крака си до по-нататъшното ляво, като го приближите до гърдите си.
 • За да поддържаме нещата по-удобни за начинаещите, ние предпочитаме да започнете с двата си крака, но с практиката да преминете към един по един.
 • Това основно ще ви помоли да завъртите долната част на тялото, като държите предната част изправена.
 • Една от многото варианти на Jathara Parivartanasana включва и превъртане на врата си встрани, но горната част на тялото, гърдите до стомаха, трябва да останат изправени.
 • Друга вариация на тази поза на йога може да бъде гладка за начинаещите, където те вече не трябва да огъват крайниците си. Всичко, което трябва да направите, е да ги изпънете настрани, така че краката ви да са прави, но обратът е очевиден.
 • Когато правите това, не забравяйте да включите дълбоко дишане с всяка стъпка. След първия крак, върнете се в началната позиция и вземете секунда, за да си поемете дъх, продължете със следващата.

Виж повече:Глава към коляното

Предимства на Jathara Parivartanasana:

 • Първата и най-голяма помощ, която постигате от тази йога, е облекчение от всяка болка в долната част на гърба. Обикновено, усукването говори за себе си, когато извивате долната част на тялото си, освобождавайки мускулите си от каквато и да е твърдост. Всички тези упорити болки в долната част на тялото вече могат да ви целунат.
 • Говорейки за болки в долната част на гърба, друга такава помощ, получена от позита на йога, е облекчение от костния мозък или болка в гръбначния стълб. Удълженото работно време се е отразило на гръбнака и шията, а сега с тази поза можете да се освободите от твърдостта, правейки себе си по-гъвкава.
 • Докато усуквате и обръщате, съставките във вашето тяло преминават през шум и обрат, като се уверите, че вашите органи са перфектно функциониращи. Ето защо храносмилането или друг проблем, свързан със стомаха, може да бъде запазен. Тази йога ви помага да укрепите стомаха си.
 • Тази йога поза е широко известна със своите способности за детоксикация на тялото, където се казва, че тази поза освобождава токсините на тялото, докато работят за повишаване на метаболизма ви.
 • Ако се позовем на предишната точка, без токсините и примесите в нас, ние вече вървим към много мирен път. Йога е добро освобождаване от стрес и винаги ще работи за постигане на хармония в ума и тялото ви.

Виж повече: Стъпки на чакрасана

Предпазни мерки и противопоказания:

Безопасната и ефективна практика на Jathara Parivartanasana може да бъде гарантирана чрез избягване на тези общи грешки.

 • Не позволявайте коленете ви да се изместват под зоната на таза. Това може да създаде ненужен натиск върху долната част на гърба и да остави лумбалните прешлени уязвими към напрежението.
 • Не позволявайте левицата и рамото ви да се вдигат от земята, така че рамото, шията и гръбначният стълб не са под натиск.

Значителните противопоказания включват тези с гръбначни наранявания, жени, които са менструални и жени, които са бременни, тъй като тази поза на йога изисква сила на корема и стягане на коремните мускули. Хората, страдащи от скорошно или хронично нараняване на коленете, бедрата или гърба, могат да практикуват Jathara Parivartanasana като държат коленете на пода. За тези лица се препоръчва използването на подложки, така че те да могат да почиват долната част на краката; тъй като това е по-възстановително.

В това поколение с хора, обсебени от дълги уморителни сесии пред телевизора и компютъра, това упражнение идва като облекчение и благословия. Тази поза на йога е силно препоръчителна и наистина полезна. Надявам се да практикувате тази поза на йога и да казвате наздраве за щастлив, здрав и свободен от стрес живот.

Гледай видеото: Jathara Parivartanasana. Belly Twist Yoga Pose. Steps. Benefits. Yogic Fitness (Юни 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send