Красота и мода

Замърсяване от шум (звук) - източници, типове, ефекти и съвети за намаляване

Pin
Send
Share
Send


Замърсяването може просто да се определи като нещо, което нарушава околната среда. Прекъсването може да бъде от всякакъв характер: химическо, радиационно, визуално или дори смущение в тишината и спокойствието. Последното допринася за шумовото замърсяване. Шумовото замърсяване може да бъде проектирано като всеки нежелан шум или смущаващ звук, който прекъсва ежедневните дейности и от своя страна компрометира качеството на живот. Различни здравословни проблеми могат да възникнат при хронично излагане на високи децибели на звука. Тези здравословни проблеми включват по-високо кръвно налягане, сърдечно-съдови проблеми, водещи до повишен риск от сърдечни пристъпи. Както изглежда малко вероятно, дълбоките физиологични ефекти могат да възникнат и поради продължителното излагане на шумово замърсяване.

Шумовото замърсяване е редовно излагане на повишени нива на шум, които могат да причинят неблагоприятни ефекти при хора или други живи организми. Според Световната здравна организация нивата на звука под 70 dB не причиняват никакви щети на живите организми, независимо от това колко дълго или последователно е експозицията.

Излагането на шум за повече от 8 часа на постоянен шум над 85 dB може да бъде опасно. Това означава, че ако сте на място за 8 часа дневно в непосредствена близост до оживен път или магистрала, много вероятно сте изложени на шумово замърсяване на улицата около 85 dB. или неприятен звук, който причинява временно нарушаване на естествения баланс. Създадохме среда, която просто не може да избяга от шума. Нашата телевизия, миксер мелница и т.н. всички тези електрически приспособления причиняват шум. Причините и последиците от шумовото замърсяване са много. Трябва да направим всичко, за да спасим Земята и хората от по-нататъшни щети.

Шумовото замърсяване се очаква да има много вредни ефекти както върху мозъка, така и върху тялото ни.

Според параметрите, определени от Световната здравна организация (СЗО), допустимата горна граница на звука в дадена среда не трябва да надвишава 45 dB. В градската среда тази горна граница се нарушава твърде често. Основните фактори, допринасящи за шумовото замърсяване, възникват от: всички видове транспортни средства, индустриална инсталация и силна музика.

Виж повече: Какви са страничните ефекти на затлъстяването

Причини и източници на замърсяване с шум:

Шумовото замърсяване се вижда и преживява в много форми. Някои от причините и източниците са неща, които виждаме всеки ден и опит, но избират да игнорират. Ето някои от изброените по-долу.

Индустриализацията:

Машините в големите индустрии произвеждат голямо количество шум. Освен редовното изпускане, генератор и смилане, мелници, за които знаем, има много повече уреди, които причиняват шумово замърсяване.

Събития:

Сватбите тези дни използват големи говорители за възпроизвеждане на музика. Докато това може да е „забавно“ до известна степен, то сигурно причинява смущения и шумово замърсяване в квартала. Местата на поклонение, дискотека или кръчма също допринасят за шумовото замърсяване.

Превозни средства:

Излишно е да казвам, че превозните средства са следващият източник на шумово замърсяване. Независимо дали става дума за звука на звука на някои превозни средства и техният заглушител е пълна болка за ушите.

Домакински дейности:

Ежедневните ви уреди като телевизора, мелница, миксер и т.н. предизвикват много шум. Когато всички къщи в местността започнат да правят това, това е само мъчение. Тя влияе върху качеството на живота ви и на квартала в негативен живот.

Виж повече: Как да спрем замърсяването на водите

Лошо градско планиране:

Лошото градоустройствено планиране също играе роля за допринасяне за шумовото замърсяване. Трафик и постоянни звуци, претоварени пространства, борба за основни удобства, големи семейства, които споделят малки пространства, са някои от начините, по които шумът може да проникне в околностите ни.

Строежи:

Добивът, изграждането на въздухоплавателни средства или обикновения ремонт на къщата произвеждат значително количество шум. Пробиването е основно упражнение. Строителното оборудване е прекалено шумно и трудно се понася.

Всичко това на практика влияе на качеството ни на живот и причинява значителни проблеми на нашия квартал. Някои от причините не могат да бъдат премахнати, като звука на миксера или мелницата, и затова приемаме, че и други източници също са естествени.

Видове замърсяване на шума:

Видовете шумово замърсяване са категоризирани в три широко.

 • Промишлено замърсяване
 • Транспортният шум
 • Шум от съседство.

1. Индустриален шум:

Индустриалният шум е причинен от някои децибели с висок интензитет, които са резултат от промишлени машини и други подобни уреди. Шумът идва от използването на мелници, тежки промишлени машини и дори малките вентилатори, които работят за дълъг период от време. Шумът от механичните триони и пневматичните бормашини е непоносим и е крайната форма на замърсяване на населението и кварталите. Това е една от причините за шумовото замърсяване.

2. Транспортният шум:

Наистина не трябва да ви казваме това. Транспортният шум е просто неизбежен. Задръстванията предизвикват значително количество шум от превозното средство, а звукът на многото превозни средства в тълпата не е нищо друго, освен чиста неприятност. Независимо дали са пътни, железопътни или въздухоплавателни средства, шумът им значително допринася за шумовото замърсяване. Тракторите и другите звуци на тежкотоварни превозни средства са трудни за управление за техния звук.

3. Квартален шум:

Джаджи, електрически уреди като мелница и миксер са основният фактор за шумовото замърсяване. Силни говорители в името на сватбата, политически партии и други подобни събития изискват значително количество шумово замърсяване. В дългосрочен план те стават трудни за поставяне на проблеми за здравето на хората.

И не! Хората не са единствените, които са засегнати. Морските животни също страдат от смущения в техния цикъл. Някои от тези видове шумово замърсяване не могат да бъдат контролирани и изискват други начини да се грижим за себе си.

Индийският Институт по Ото-Рино Ларингология, Chennai съобщава, че увеличаването на промишленото замърсяване уврежда слуховата способност с поне 20%.

Работниците в стоманодобивната промишленост, които работят в близост до тежки промишлени вентилатори, са изложени на 112dB в продължение на осем часа и страдат от замърсяване на работното място. Това е лош знак.

Ефекти от замърсяване с шум:

Ние, хората, не сме единствените, които страдаме. Хиляди нефтени сондажи, сонари, устройства за сеизмично изследване, крайбрежни плавателни съдове за отдих и плавателни съдове вече се виждат най-вече сред нашите води. Това е сериозна причина за шумовото замърсяване на морския живот. Китовете са сред най-засегнатите от всички, и тъй като техният слух им помага да се ориентират, да се хранят и да общуват. По този начин шумовото замърсяване пречи на водните видове като китовете и делфините, хранителните навици, репродуктивните модели и миграционните пътища и дори могат да причинят кръвоизлив и смърт. Наземните животни също са засегнати от шумовото замърсяване под формата на трафик, петарди и т.н., а птиците са особено засегнати от увеличения въздушен трафик.

Обърнете внимание на шумовото замърсяване върху хората.

1. Шумното замърсяване на хората води до

 • Свиване на кръвоносните съдове
 • Облекчаване на кожата
 • Прекомерен адреналин в кръвния поток, отговорен за високото кръвно налягане.
 • Известно е, че бръмченето на звуци причинява психически стрес
 • Сърдечни удари, неврологични проблеми, вродени дефекти и аборт

2. Той също води до свиване на мускулите, което може да доведе до нервен срив, напрежение и т.н.
3. Нежеланите реакции се съчетават с промяна в съдържанието на хормон в кръвта, което от своя страна ще увеличи сърдечния ритъм, свиването на кръвоносните съдове, храносмилателните спам и разширяването на зеницата на окото.
4. Той има потенциал да повлияе на ежедневието ви. Шумовото замърсяване може да причини увреждане на сърцето, мозъка, бъбреците, черния дроб и да предизвика емоционални смущения.
5. Най-непосредствената и хронична причина за шума е увреждането на слуха, което ще повлияе и намали капацитета на слуховата система. Продължителното излагане на шум с определен честотен модел ще доведе до хронично увреждане на вътрешното ухо.
6. Импулсивният шум може да предизвика психологични и патологични нарушения
7. Ултразвуковият звук може да повлияе на храносмилателната, дихателната, сърдечно-съдовата система и полукръжните канали на вътрешното ухо.
8. Мозъкът е неблагоприятно засегнат от силен и внезапен шум от струи и самолети. Хората са подложени на психични заболявания.
9. Последните доклади показват, че кръвта се сгъстява от прекомерен шум.

10. Оптичната система на хората също е засегната от шумовото замърсяване. Тежко шумово замърсяване причинява:

 • Пуларната дилатация
 • Увреждане на нощно виждане и
 • Намаляване на скоростта на цветово възприятие

Виж повече: Стъпки за избягване на замърсяването на въздуха

Как да намалим и контролираме замърсяването с шум:

Възможен е контрол на шумовото замърсяване. Ако не изцяло, то все пак е възможно да се контролира неговото въздействие върху нас. Вижте как можете да допринесете.

 1. Първо и най-важно е осъзнаването на индивидите, както и на индустрията.
 2. По-нататък следва да се прилагат закони, като например създаването на шумозащитни бариери в малките и големите предприятия, за да се приложат устройства, произвеждащи шум.
 3. Включване на някои промени в проектирането на превозни средства като подобрени конструкции на гуми, инженерни промени в двигатели на превозни средства, позволяващи тежкотоварните превозни средства да се движат по съответните си пътища, когато пътищата са по-малко опаковани
 4. насърчаването на използването на шумозаглушители и др.
 5. Създаването на зелени колани чрез насаждане на насипни дървета около индустриални зони ще помогне за проверка на въздуха, както и шумовото замърсяване, тъй като дърветата действат като възглавница за поглъщане на шума.
 6. На D.J трябва да бъде позволено да играе само до определено определено време в жилищен квартал, за да се предотврати неудобството на хората.
 7. Младежите често обичат да играят силна музика в домове и коли. Това трябва да се обезсърчава чрез проверки и глоби. Родителите трябва да научат децата да уважават неприкосновеността на личния живот и спокойствието на съседите.
 8. Градовете трябва да бъдат изработени по систематичен и планиран начин. Жилищните райони трябва да бъдат отрязани от индустриални и транспортни зони. Трябва да има разстояние от поне двадесет метра между жилищните зони и главния път. Тази 20-метрова зона на разделяне трябва да бъде гъсто засадена.
 9. Благотворителността започва в дома ви, има много неща, които можете да направите в дома си, за да контролирате шумовото замърсяване. Изключете електрониката си, когато не се използват. Също така, не поддържайте електрониката си като телевизия, компютър в готовност.
 10. Можете да намалите звука, генериран от вашите телевизори и музикални системи, до голяма степен чрез използване на килими, възглавници, килими и завеси.
 11. Ако живеете в район близо до главен път, един от простите и най-добри начини може да бъде използването на тапи за уши.
 12. За да избегнете негативните ефекти на шума, можете да започнете да практикувате редовна медитация, пранаяма и йога асани. Това води до нарушаване на умствения мир и по-здрав сън.

Въпреки че може да е трудно да се ограничи шумовото замърсяване изцяло, някои стъпки могат да бъдат следвани, за да се намали интензивността му. Ето някои превантивни мерки.

 1. Контрол на източника: Какво означава това е модификация на източника като акустична обработка на повърхността на машината, промени в дизайна, ограничаване на експлоатационните срокове и т.н.
 2. Смазване: Правилното смазване ще намали шума от машината.
 3. Забраната за подслушване ще бъде идеална следваща стъпка напред.

Постепенно можем да допринесем за намаляване на шума. Всеки наш принос в областта ще бъде малка стъпка напред за постигане на положителна промяна. Животните и птиците са еднакво застрашени от шумово замърсяване. Шумовото замърсяване причинява ефекти и контролни мерки, които са изброени, за да ви накарат да осъзнаете и просветите състоянието на света. Докато всички изучаваме това в училище като част от екологичните проучвания, ще трябва наистина да видим, че поставяме нашата загриженост в практическа цел и за подобряване.

Гледай видеото: SCP-2718 What Happens After. Infohazard cognitohazard knowledge scp (Юни 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send