Йога

Матсиасана (рибена поза) Йога - как да правим и ползите му

Pin
Send
Share
Send


Светът напредва с бързи темпове и с едно мигване има толкова много промени. За да поддържаме темпото, ние сме склонни да игнорираме здравните условия на нашето тяло. Повечето от нас сега са дивани картофи, по ирония на съдбата. Това води до множество заболявания и болести; някои от тях, когато бъдат пренебрегнати, могат да парализират тялото и ума, или също да бъдат фатални. Благодарение на изкуството и науката за йога, сега човек може да научи множество асани, за да помогне на тялото да остане в добро състояние и в дългосрочен план. Днес ние сме тук, за да обясним една от най-добрите йога асани, която е Матсасана йога (рибена поза), която има много ползи за здравето.

Научете повече за Матсасана Йога (Рибена поза):

Терминът „матша” на санскрит означава риба. Ето защо, както се казва, човекът, изпълняващ асаната, прилича на риба. Позата в най-простата форма очаква от вас да лежите по гръб с извити гърди. Известно е, че асаната има много ползи за различните части на тялото. Асаната се прави предимно в Падмасана, но все още се прави по прост начин с протегнати крака.

Матсасана (рибена поза) Йога, стъпки, ползи, модификации и предпазни мерки:

Тази статия обяснява какви са стъпковите инструкции за матсиасана йога, ползите, модификациите и предпазните мерки заедно с вариативните изображения и какви са съветите за начинаещите да изпълняват с лекота и простота.

Стъпки на Матсасана Йога:

Matsyasana традиционно се изпълнява с крака в падмасана. Извършването на тази асана, от падмасана, е малко трудно и затова по-лесно би било по-лесно да се изпълни.

 • Започнете, като лежите по гръб, на пода, с колене, огънати и крака, докосващи пода.
 • Сега вдишвайки, внимателно повдигнете таза от пода, като плъзнете ръцете си под бедрата, с дланите надолу.
 • Почийте задните части на гърба на ръцете си. Не вдигайте задните си части от ръцете си до завършването на тази поза.
 • Докато сте в това положение, се уверете, че предмишниците и лактите са близо до страните на торса.
 • Натиснете здраво лактите и предмишниците си на пода. Вдишайте, докато правите това.
 • След това сега също натиснете лопатките в гърба.
 • Вдишване отново, повдигнете главата и горната част на торса от земята. Сега свали главата си на пода. В зависимост от арката на гърба, задната част на главата или само коронката ще почиват на пода. Докато правите това, избягвайте прекомерното натоварване на главата си, тъй като тя може да пречупи врата.
 • Можете или да изберете да оправяте краката си на пода или да държите коленете си изкривени. В случай, че направите първото, уверете се, че бедрата ви са активни и също така, че краката ви са изтласкани до петите.
 • Останете в това положение поне 15-30 секунди. След това леко свалете гърдите и главата си и вкарайте бедрата в корема си и стиснете.

Виж повече: Ползи от Dhanurasana

Физически ползи от Матсасана йога (рибена поза):

1. Асаната помага за отваряне на коремните мускули и мускулите на врата.
2. Позата на рибите облекчава гръдното и средното гръбначно напрежение на тялото.
3. Мускулатурата на гърба и мускулите на врата и укрепването им.
4. Той също така стимулира органите в корема и гърлото.
5. Матсясана йога помага при разтягане на междуреберните мускули между ребрата, горната част на мускулите на бедрата и междуреберните мускули между ребрата.
6. Помага за разтягане и стимулиране на органите и мускулите на корема и гърлото.
7. При редовна практика асана спомага за подобряване на стойката.

Терапевтични ползи от рибена поза:

Matsyasana е известно, че е "унищожител на всички болести". Известно е, че хората, които страдат от следните състояния, се възползват от тази асана:

 • болки в гърба
 • Умора, тревожност и стрес
 • Менструални дискомфорти
 • Дихателни проблеми
 • запек

Виж повече: Предимства на Paschimottanasana

Виж повече: Как да направим Тадасана

Модификации на Матсасана Йога:

1. Ако искате да намалите работата на гръбначните си мускули, можете да поставите подпорната си част или навито одеало перпендикулярно на гръбнака. Поставете подложката под лопатките и леко я сложете обратно. Това ще позволи на главата да влезе в мек контакт с пода.

2. Понякога може да изпитате напрежение в шията, докато правите тази асана. В този случай е по-добре да прехвърлите теглото си повече върху бедрата и предмишниците. Увеличете дължината на гръбнака си, образувайки по-голям завой.

3. Можете да поставите под главата си подложка или одеало, почти близо до основата на черепа ви, ако искате да изпитате по-добра здравина на гърба, без да напрегнете шията. Направете това преди да изпълните пози, и оставете главата си да стои върху опората, отколкото върху земята.

4. Не взимайте помощта на опората за по-дълго време, тъй като тя трябва да се използва само за по-дълбоко навлизане в тази асана.

5. Счита се също, че асаната дава по-добри ползи, ако се прави с крака в падмасана. Почти по-близка възможност е да се вдигнат краката от пода до почти 45 градуса спрямо пода.

Предпазни мерки за Матсасана Йога:

Асаната е подходяща за хора с определени условия като:

 1. Високо кръвно налягане, което е извън контролните нива
 2. глаукома
 3. мигрена
 4. Безсъние
 5. Проблеми с долната част на гърба (въпреки това, хората с това състояние могат да изпълняват тази асана, като използват болтовете и поддържат колената извити.)
 6. Проблеми с шията (дори и в този случай това все още може да се направи с помощта на подпорката. Но преди да се консултирате с експерт преди това е препоръчително)
 7. Ниско кръвно налягане - тъй като има вероятност да предизвика замайване, след завършване

Съвети за начинаещи:

Начинаещите понякога могат да натоварват врата си, докато правят тази поза. Ако изпитвате напрежение, докато правите тази поза, спуснете леко гърдите си на земята или както беше посочено по-рано, използвайте опора като подплънка или навито одеяло.

Подготвителни и последващи позиции:

Подготвителните пози, които биха спомогнали за извършването на матсиасана, ще бъдат Baddha Konasana, virasana, Bhujangasana, sputa virasana, dhanurasana.

Някои общи ползи от Matsyasana или рибена поза:

Сред най-добрите yatsyasana йога или риба представляват ползи са фактите, че тя продължава да се фокусира върху щитовидната жлеза и паращитовидните жлези, които от своя страна също помага в кръвообращението. Известно е, че с редовната практика на тази асана тялото пречи на кръвта да достигне до краката и по този начин увеличава потока към репродуктивните и тазовите органи, където е необходимо повече. Също така проблемите на застоялата кръв и по-малкото му движение се излекуват с перфектната практика на тази йога поза. Джаландхара бандха е друга йогична поза, която може да се практикува, за да се противопостави на основната поза. Практиката на матсиасана йога също подобрява притока на кръв към мозъка и лицето, като така прави кожата ви сияние и мозъкът ви функционира по-добре.

Практиката на matsyasana стъпки е много добра за репродуктивната система също. Ето защо жените трябва да практикуват тази поза, въпреки че може да се окаже доста трудно в началото. Силата на ума и многото концентрация могат да бъдат ключовете за такива полезни йогически пози. Тази поза също помага в тонизирането на бедрата, междуреберните мускули, както и в коремната част на тялото. Междуреберните мускули се нуждаят от много тонизиране и съвършенство, защото помага за правилното дишане, което от своя страна е много добро за астма и бронхит. Той отваря всички блокажи на белите дробове и гърдите над всички.

Хемороиди увеличават притока на кръв към гърба и това помага при болки в гърба и всички видове цервикален спондилит и други подобни гръбначни заболявания. Същата matsyasana или рибена поза има много добри ефекти върху частите на тимуса и по този начин служи значително за подобряване на цялостната имунна система на човек. Той също така помага при разхлабване на гръбначния стълб и по този начин предотвратява кръгли рамене. Можете да направите тази асана, преди да правите медитация, защото практиката на това също разхлабва мускулите на краката, които допълнително подпомагат медитацията.

Ползи в обобщена версия:

Практикуването на матсасана йога или рибена поза е особено полезно за жените, защото както е споменато по-рано, кръвообращението е балансирано и повече кръв се регулира към тазовия и репродуктивния органи, които са съществени части на жената не само за раждане, но и за техните тела , Освен това практикуването на тази поза също помага за възстановяване от други заболявания и проблеми като астма, бронхит, цервикален спондилит, хемороиди и болки в гърба.

Освобождаване на позицията:

Също както е важно да знаете как да държите позата и как да влезете в перфектната поза, също толкова важно е да знаете как да освободите стойката и как да дишате през времето. Първата част вече беше обсъдена по-горе. В този раздел говорим за позицията за освобождаване. Това е така, защото прибързаното освобождаване може да доведе до опасни нервни проблеми, както и до болки и щамове. За да освободите тази поза, най-добре е първо да освободите пръстите си с помощта на лактите. След това можете да освободите врата си и след това да върнете главата си в първоначалната позиция, откъдето сте започнали. Отделете малко време и отново се върнете в легнало положение. Следвайте практиката на matsyasana стъпки със savasana и chakrasana.

Това е една от напредналите пози на йога и тя е имала много вариации от самите древни периоди. Сега знаем ползите от matsyasana и така всеки от нас трябва да практикува това редовно.

Pin
Send
Share
Send