Йога

Хата Йога Асани и нейните ползи в Detialed

Pin
Send
Share
Send


Когато става въпрос за фитнес форма, която може да се направи в рамките на дома, с много лекота, йога оглавява списъка. Днес йога ни е достъпна в различни форми и може да бъде много трудно да се реши коя форма на йога би била най-подходяща за тях. В този случай човек може да започне с хатха йога, тъй като тя е много мека и нежна форма на йога.

Думата “хатха” се състои от две думи, “ха” означава слънце и “тха” означава луна. Затова хатха йога е обединението на две противоположни енергии.

История:

Йога е известна още като Хатха Видя. Йога е от около 15 век в Индия. Древните философии заявяват, че тази йога е начин за пречистване на тялото, което го прави подходящо и подходящо за по-висока медитация. Докато хатха означава слънце и луна, йога, от друга страна, решава да се присъедини към двете енергийни сили, т.е. слънцето - считано за активно и мъжко; и луната - смятана за възприемчива и женствена.

Виж повече: Ползи за Бикрам Йога

Практика на Хатха Йога:

Хатха йога, според индийската традиция, е една от четирите главни традиции на тантра йога. Хатха йога се фокусира върху практиката на асани (физически пози) и пранаяма (дихателни упражнения). Това помага при витализирането на фините канали в човешкото тяло, наречени Нади. Хатха йога, следователно, се концентрира върху 3-та и 4-та стъпки на Ащанга Йога. Хатха йога помага да се премахнат препятствията, така че индивидът може да е в състояние да премине към по-нататъшни стъпки, т.е.

1. Пратяхара (чувство-wtihdrawal)

2. Дхарана (концентрация)

3. Дхиана (медитация)

4. Самадхи (Баланс)

Асаните в Хатха Йога имат две основни цели:

1. За да практикувате медитация, трябва да сте много добри в една поза, в която ще можете да останете удобни за дълго време. Колкото повече се представяте, толкова по-добре може да бъде медитацията.

2. Асаните придават здраве и енергия на тялото и ума на индивида, в резултат на което Нади се отварят. Ако се прави редовно, пътят на Хатха йога ще бъде отворен за вас от само себе си.

Виж повече: Пози на ащанга йога

Пранаяма е много важно в хатха йога, защото помага на човек да овладее дишането. Ако човек се учи да овладее дишането си, овладяването на ума става много по-лесно. Дихателните упражнения ви помагат да регулирате потока на жизнената сила, прана на повикващия, в тялото и ума ви.

За да усъвършенствате контрола на дъха, практикувайте тази първа стъпка, за да преминете към пранаяма:

1. Започнете, като лежите по гръб върху равна повърхност. Отпуснете се и започнете да следвате дъха си.

2. Поставете едната си ръка на гърдите си, а другата върху корема.

3. Практикувайте дишането на корема, като вдишвате дълбоко, така че ръката на корема да се покачи, но тази на гърдите ви остава неподвижна. Издишайте така, че ръката на корема да слиза, но ръката на гърдите остава неподвижна. Повторете това упражнение поне 5 - 10 пъти.

4. Сега за упражнения за дишане на гърдите, вдишвайте по начин, по който ръката на гърдите ви се покачва, но тази на корема остава неподвижна. Издишайте така, че ръката на гръдния кош се спуска и ръката на корема остава неподвижна. Направете същото поне 5 - 10 пъти.

Направете това упражнение в продължение на десет минути, редувайки се между упражненията на гърдите и корема. Продължавайте да правите това упражнение всеки ден, докато не го овладеете добре. Вие ще получите много по-добре, като правите това упражнение поне два или три пъти на ден. Това е най-основното упражнение за контрол на дишането и оттук нататък е важно да направите това, преди да преминете към следващите стъпки.

Виж повече: Художествена йога за отслабване

Основни асани в хатха йога:

1. Поза планина / Тадасана:

2. Поза на детето / Balasana:

3. Поза Кобра / Бхуджангасана:

4. Поза Воин / Веерабхадрасана:

5. Поза дърво / Врикшасана:

6. Триъгълна поза / Триконасана:

7. Поза / Шавасана:

Предимства на Хатха Йога:

Хатха йога има много физически и терапевтични ползи. Основните физически ползи са изброени по-долу:

1. Хатха йога може да помогне на човек да засили имунната си система.
2. Подобрява кръвообращението в тялото.
3. Правенето на хатха йога може да подобри позицията на тялото.
4. Човек може също да чувства, че гръбначният им стълб се засилва при редовна практика.
5. Подобрява процеса на храносмилане и спомага за елиминирането на отпадъците от тялото.
6. Проблеми като стегнати рамене и шия, сколиоза и мечта могат да бъдат излекувани чрез хатха йога.
7. Помага за подобряване на позата на тялото.
8. Подобно на всяка друга форма на йога, хатха йога помага да се направи човек по-гъвкав и спомага за подвижността на мускулите.
9. Помага за понижаване на нивата на холестерола и кръвната захар в организма.
10. Той насърчава загуба на тегло и подобрява издръжливостта.
11. Тъй като се набляга на пранаяма, тя подобрява дихателните разстройства и сърдечните заболявания.
12. Разяжда ендокринните жлези и също облекчава болките в гърба.

По-долу са изброени умствените ползи, които човек може да спечели, като прави хатха йога:

1. Това прави човек по-наясно с тялото си.
2. Освобождава духа.
3. Умът и тялото се отпускат чрез хатха йога
4. Хроничният стрес на тялото се облекчава, като се прави хатха йога
5. Хатха йога облекчава мускулното напрежение и следователно освежава тялото.
6. Тя изостря концентрацията на човека и кара човек да насочи вниманието си към това, към което се стреми.

Също така се казва, че хатха йога облекчава симптомите на няколко заболявания, които може би са фатални. Някои от тях са хронична умора, диабет, астма, артрит и атеросклероза. Съществува също така убеждението, че определени условия по отношение на старостта също могат да бъдат контролирани чрез извършване на хатха йога.

Хатха йога може да се счита за една от перфектните фитнес процедури, които могат да се погрижат за хора от всички възрастови групи. Човек лесно може да остане във форма и форма, като извършва хатха йога. Той също така развива координационен баланс и създава усещане за самосъзнание. Разтягане и тонизиране на различни мускули и стимулиране на вътрешните органи и регулиране на функциите им са някои от неговите ползи. Стилът в хатха йога може да се съсредоточи върху концентриране върху подравняването на тялото или синхронизиране на движенията на тялото и контрол на дишането. Когато човек започне да изпълнява хатха йога, те са близо до състояние на пълно блаженство и психическо равновесие, наречено Самадхи.

Снимки Източник: Захранване, 2, 3, 4, 5, 7, 14, 15.

Гледай видеото: Йога за модерния човек ЗАПИС ОТ УЕБИНАР (Октомври 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send