Красота и мода

Култура и фестивали на Пенджаб

Pin
Send
Share
Send


Пенджаб е държава, която се намира в северозападната част на Индия, заобиколена от държави като Джаму и Кашмир, Харяна, Раджастан и Пакистан. Този град от пет реки е широко известен с естествената си живописна красота и следователно е без съмнение за най-добрите туристически места в Индия. Континенталният климат, отдалечените полета на реколтата, богатата флора и фауна са неразделна част от Пенджаб. Със своята култура и традиции, заедно с любезните местни жители - Пенджабските фестивали са едни от най-буйните великодушни празненства на всички времена.

Фестивали на Пенджаб:

Тук са най-добрите фестивали на Пенджаб.

1. Baisakhi:

Като силно агро-базирана държава, най-важният празник на всички времена, празнувани тук в Пенджаб, е Baisakhi. Също така се отбелязва и като Нова година по календара на Сака, този фестивал се провежда в първите дни на април или май и е един от най-големите фестивали на реколтата в северозападния регион. Започва жъненето на зимните култури и богатите благословени снопчета от реколта са основната причина за празнуването. Песни и танци, по-специално танцът Bhangra, запазен за марката Punjabi, изпълва цялото място с настроение на празничност. Когато се приготвят вкусни ястия, фолклорните песни и танци, изобразяващи техния тежък смут на полето с усмивка на лицето, са основна атракция.

Виж повече: Фестивали на Ориса

2. Hola Mohalla:

Друг от празниците, празнувани около тази година, е Hola Mohalla, който е изпълнен с цветове енергичен фестивал, който се чества веднага след деня на Holi. Anandpur Sahib е фиксиран като основното място за началото на този празник и хората се събират като пчели в мед. Именно там, в Анандпур Сахиб, великият Гуру Гобинд Сингх кръстил халзите и е известен с това, че е воювал с последователите си, така че хората, особено на Нихан, се превръщат във воини и показват своите умения, освен много други игри като стрелба с лък. се провеждат конна езда, фехтовка на меча и т.н.

3. Teeyan:

Около юли-август се провежда фестивал за дъждовен сезон с името Тееян. Тъй като облачният небес ръмжи и заплашва, кристалните дъждове капки носят облекчение на отдавна желаната земя и затова е призован празник. Новоосветените момичета с нетърпение очакват този ден, тъй като те преминават от булка към дъщеря отново. Придружени от някой, те посещават поканата им в родителските си домове и вечер всички се обличат да посетят близките мела и панаири. Докато Хеерът кипи в тенджерите, танцът на Гидха и песните на Теиан обгръщат въздуха с радост и празничност.

Виж повече: Известният фестивал на Мадхя Прадеш

4. Фестивал Лори:

В края на годината около декември или може би удължен до следващата година се празнува фестивалът Лори, който е специален фестивал на огъня, ентусиазирано честван от местните жители. Преди фестивалите младежи в групи се скитат из колониите, пеейки народните песни, точно като коледните песни и се движат около врата до врата, събират се пари и материали за празника.

5. Маги:

Още на следващия ден на Lohri се отбелязва като Makar sankranti или Maghi празник под формата на местни панаири и melas. Докато жените са обгърнати от готвенето на ястието на деня, kheer, много дарения и благотворителни събития се провеждат и денят преминава с песни и танци.

Виж повече: Фестивали на Тамил Наду

6. Diwali:

Diwali е още един фестивал, който се празнува в районите на Пенджаб с хора, които осветяват къщите си максимално и ги украсяват в народното изкуство. Предлагат се и се разпространяват сладкиши. Златният храм в Амритсар се украсява и орнаментира, а земните лампи се отпътуват отпред точно като младоженка.

7. Местни фестивали:

Има много други местни фестивали като Душехра, фестивалът на светлините, Холи, фестивалът на цветовете, денят на мъченичеството на Гуру Техбахадур, Шивратри, карва Чаут, Гурупурабс, рахи и много други. Това място, пълно с живот, празнува годишни забавни фестивали с пищност и величие.

Източник на изображения: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

Гледай видеото: Milko Yosifov film present : гр М Търново 2015г ДИВА ИНДИЯ след 34 години !!! (Октомври 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send