Красота и мода

Симптоми и причини за туберкулоза (ТБ)

Pin
Send
Share
Send


Сред често срещаните инфекции, с които се сблъскват хората по света, човек, за когото трябва да сте определено чували, е туберкулозата, известна още като туберкулоза. Според изследователите, около 2 милиарда от хората изпитват тази инфекция всяка година и около 3 милиона от тези случаи се оказват фатални за страдащия. Но най-доброто, което можете да направите, е да започнете лечението на туберкулоза възможно най-скоро. За същата цел, заедно с познаването на лечението, трябва да сте наясно с различните причини, свързани с него, както и с признаците и симптомите.

Списъкът по-долу е подготвен за удобството на потребителите да разберат действително доказаните причини и признаци и симптоми на туберкулоза (tb). Проверете ги, за да получите задълбочени познания за кризата. Той е длъжен да ви помогне по много начини и да запазите някои превантивни мерки удобни.

Причини за туберкулоза (ТБ):

1. Заразени от човек на човек:

Единствената известна причина за туберкулоза идва от факта, че човек, който вече страда от инфекцията, може лесно да го прехвърли в другата с контакт. Бактерията mycobacterium tuberculosis причинява проблема, но само чрез трансфер. Въздушните частици могат да бъдат един от другите посветени начини, по които бактерията преминава от човек към друг. Обаче просто вдишването на бактериите не означава, че ще има реакция на туберкулоза в тялото.

Това е само една слаба имунна система, която най-накрая може да предизвика проблема в тялото. В други случаи туберкулозната инфекция може да навлезе в тялото и да остане в нея в продължение на дълъг период от време, преди да се активира при туберкулозна инфекция.

Тук си струва да се отбележи, че хората, които са в първите две седмици от туберкулозната инфекция, са тези, които са заразни и причиняват проблема в други.

Туберкулозата се причинява главно поради инфекция от микобактерия, вид бактерия. Затова е известен също като микобактерия туберкулоза. Обикновено засяга белите дробове. Туберкулозата се разпространява, когато човек влезе в контакт с капчиците, които се изхвърлят по време на кашляне и кихане от заразен човек. Туберкулозата не е толкова заразна, както обикновена настинка или грип. По-долу са дадени 10 основни причини за туберкулоза:

2. Латентна или активна ТБ:

При здравите хора имунната система на организма се бори отново с бактерията, която причинява туберкулоза. Но в някои случаи бактериите остават в тялото и не показват никакви симптоми. Установено е, че близо 10% от хората с латентни туберкулозни бактерии са изложени на по-висок риск от развитие на болестта за период от няколко години.

3. Туберкулоза в семейството:

Въпреки че туберкулозата не е заразна, шансът ви за заболяване е сравнително висок, ако някой от членовете на вашето семейство е заразен с болестта и живеете в същата къща.

4. Етническа принадлежност:

Фонът на човек може да бъде и един от рисковите фактори за туберкулоза. Установено е, че ако пребивавате в страна или място, където появата на туберкулоза е много висока, шансовете ви за развитие на заболяването се увеличават многократно.

5. Място на работа:

Установено е, че шансовете ви за развитие на туберкулоза са високи, ако работите на място, което е изложено на микобактериална инфекция като болници, старчески домове, приюти за бездомни или поправителни заведения.

6. Възраст:

Възрастта също засяга развитието на туберкулоза. Изследванията, проведени в тази насока, показаха, че вероятността от развитие на туберкулоза е сравнително висока при малките и възрастните хора в сравнение с нормалните възрастни. Това е така, защото имунната им система е по-слаба, което прави шансовете за бактериална инфекция много високи.

7. Диета:

Диета също играе ключова роля в развитието на туберкулозата. Лошото хранене с ниско съдържание на основни витамини и хранителни вещества прави тялото само слабо; също така увеличава риска от туберкулоза.

8. Отслабена имунна система:

Отслабената имунна система също е една от 10-те най-големи причини за туберкулоза. Това често се получава, след като човек е претърпял няколко лечения като кортикостероиди, инхибитори на тумор некрозис (TNF) или химиотерапия.

9. ХИВ или СПИН:

Последните проучвания показват, че шансовете за туберкулоза при хора с ХИВ или СПИН са с 20% по-високи от тези, които никога не са имали ХИВ или СПИН.

10. Пушене:

Пушенето е значима причина за туберкулоза. Тютюневият дим затруднява здравословното функциониране на белите дробове, като прави тялото по-податливо на туберкулозна инфекция. Установено е, че повече от 20% от случаите на ТБ са свързани с тютюнопушенето.

11. Алкохол:

Прекомерният прием на алкохол може да отслаби имунната система и по този начин да увеличи вероятността от заразяване с туберкулоза.

Виж повече: Какви са симптомите на аборта

Симптоми на туберкулоза (туберкулоза):

Симптомите на туберкулоза варират от много дискретни до показващи активни симптоми за същото. В повечето случаи туберкулозната инфекция не може да бъде открита, докато не се открие с кожния тест. Наскоро проведено проучване на заболяването показва, че смъртността от туберкулоза достига 50%. Ранното откриване и лечение обаче може да намали риска за същото. Следователно най-добрите 10 симптоми на туберкулоза са дадени по-долу, които не трябва да пренебрегвате.

1. Хронична кашлица:

Установено е, че най-честите и първите симптоми на туберкулоза са хроничната кашлица с кървава храчка. Обикновено кашлицата се определя като внезапен и повтарящ се рефлекс, причинен от дразнещи или чужди частици, като микобактерии. Такива инфекции са силно заразни. В някои случаи на туберкулоза хроничната кашлица е придружена от болка в гърдите.

2. Треска:

Въпреки че треската или внезапното покачване на телесната температура могат да бъдат приписани на няколко други заболявания, също така е известно, че е един от симптомите на туберкулозата. В повечето от случаите, треската е последвана и от треперене.

3. Непрекъснато чувство на неразположение:

По време на туберкулозната инфекция пациентът се чувства неразположено през повечето време. Има усещане за безпокойство, което се задържа през цялото време, което продължава и след адекватна почивка.

4. Бърза загуба на тегло:

Налице е бърза и необяснима загуба на тегло в случай на туберкулозна инфекция в организма. В действителност, това е един от първите няколко симптома, който ви дава усещането, че нещо не е наред с редовните функции на тялото. Загубата на тегло обаче ще зависи от крайността на инфекцията и етапа на туберкулоза, в който се намира лицето.

5. Загуба / намален апетит:

Има или пълна загуба на апетит, или значително намаляване на гладните угризения, когато става въпрос за признаци и симптоми на туберкулоза. Това е още един път, един от сигурни симптоми, които са пряко свързани с възникването на проблема. Загубата на апетит може също да отслаби имунната система и да доведе до влошаване на здравето. Въпреки това загубата или намаленият апетит е симптом за много здравни състояния, затова се уверете, че го проверявате в комбинация с други споменати тук, за да откриете туберкулоза.

6. Болка в корема и диария:

Когато туберкулозата засегне коремната област, тя може да причини болка, диария или дори кървене от ректума или ануса.

Виж повече: Причините за болка в коляното

7. Недостиг на въздух:

Има проблеми с дишането и недостиг на въздух, когато става въпрос за туберкулоза. Няма съмнение, че в такъв случай хората дори имат екстремни дихателни и дихателни проблеми. Въпреки това, отново нивото на този проблем ще зависи от етапа на туберкулозата.

8. Втрисане и нощни изпотявания:

Студени тръпки и тръпки през целия ден и прекомерна нощна пот, са някои от другите признаци, че може много добре да се свържете с проблема с туберкулозата. Това е един от неудобствата, които си заслужава да споменем тук, за да сте подготвени.

9. Треска:

Високата телесна температура е често срещан симптом, който лесно се проявява като признак на туберкулоза. Треска е несъмнено нещо, което остава до момента, в който туберкулозата се лекува напълно, дори и температурата да се повишава и намалява през цялото време.

10. Умора и умора:

Постоянно ниво на умора и умора се усеща в организма при туберкулозната инфекция.

Това са някои от обичайните симптоми на туберкулоза, но може да варират от човек на човек, в зависимост от вида на тялото. Повечето от симптомите на туберкулоза също могат да бъдат показателни за някои други заболявания като пневмония или бронхит. Въпреки това е важно да се консултирате с лекар, ако откриете някой от тези симптоми. Също така, ако имате чести взаимодействия с човек, страдащ от активна туберкулоза, трябва да се противопоставите на Вашия лекар и да поискате редовен скрининг.

Без лечение туберкулозата може дори да се окаже фатална. Ако не се лекува, болестта може да се разпространи в белите дробове и да се разпространи по цялото тяло, чрез средата на кръвта. По време на по-късните етапи на туберкулоза може да доведе до други усложнения като:

Виж повече: Симптоми на мускулно напрежение

• Сърдечни нарушения:

Въпреки че рядко туберкулозата може да инфектира тъканите около белите дробове. Това води до събиране на течности и възпаление, което пречи на нормалното функциониране на сърцето. Това състояние се нарича „тампонада“ и може дори да е фатално.

• бъбречни или чернодробни проблеми:

Функцията на бъбреците или черния дроб е да се отстранят замърсяванията и отпадъците от тялото. Ако тези органи са засегнати от туберкулозна инфекция, те не успяват да запазят нормалното си функциониране.

• Болка в гръбначния стълб:

Скръвта и болките в гърба са също двете често срещани усложнения, произтичащи от туберкулозна инфекция.

• Подуване в мозъка:

Когато туберкулозната инфекция засяга мозъка, тя причинява подуване на мембраните, което е насочено към мозъка ви. Това медицинско състояние е известно като "менингит" и причинява силно главоболие, което продължава повече от няколко седмици. През това време могат да се случат и промени в психичното състояние.

• Повреди в ставите:

Туберкулозният артрит е заболяване, което неблагоприятно засяга коленете и бедрата.

Гледай видеото: Тест за туберкулоза (Юли 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send