Красота и мода

9 Големи ползи за здравето на плодовете Sapodilla (Chikoo / Sapota)

Pin
Send
Share
Send


Повечето от нас биха искали да знаят какво е Сапота, в обикновения жаргон, Сапота е добре познат като chikoo. Това е плод от тропическото вечнозелено дърво, Sapota. Плодът е кафяв и има сладък пулп отвътре, с много ползи за здравето, с които да се наслаждаваме. Другите имена за Sapota са

  • Носово зрънце.
  • Sapodilla слива.
  • Chikoo sapote.

Употреба на Sapota Fruit (Chikoo):

1.Sap Освен че е вкусен плод, смирената Sapota е известна с голямото количество ползи за здравето, които може да даде на човешкото тяло. Това е така, защото плодът има много хранителни вещества, което прави храносмилането лесно, също така помага при освежаване на тялото и осигуряване на тялото с много енергия, благодарение на високите количества глюкоза, открити в плода. Тъй като е богата на танини и минерали, повечето я консумират като шейк. За по-добро зрение, Sapota във всякаква форма е добра, тъй като има много витамин А в него.

2. Тези, които страдат от болки, болки и възпалителни проблеми, трябва да имат Sapota. Това е така, защото плодът има много танини в него, което го прави противовъзпалителен агент, казват експерти. Сапота по други начини също помага да се работи с храносмилателната система и също така поддържа тялото безопасно от проблеми като раздразнителни черва, ентерит, езофагит и газ.

Виж повече: Ползи от маруля

3. Богатите антиоксиданти, открити в Sapota, могат да помогнат на тялото да остане безопасно и ясно от различни видове рак. Това се дължи на витамините А и В в тях, които спомагат за поддържането на здравето на лигавицата, казват експерти. Дори текстурата на кожите ще се погрижи, когато пастата се нанесе като маска за тяло или лице и се съхранява в продължение на двадесет минути. Хранителните вещества и диетичните фибри помагат и на храносмилателната система и предпазват организма от рак, а канцерогените в плода помагат на дебелото черво да бъде безопасно и чисто. Ракът на белите дробове, кухините и устните също може да бъде предотвратен, когато плодът се консумира.

4. За да има здрави кости, тялото се нуждае от достатъчно желязо, фосфор и калций, които Сапота има в изобилие. Тъй като плодът е богат на минерали и витамини, той помага на тялото да има висока костна плътност и също така дава на костите много сила.

5. Плодовете са богати на хранителни фибри, както споменахме, което би помогнало на храносмилателния тракт да избягва запек. В много страни по света хората употребяват Sapota като слабително средство. Влакното в плода е известно, че разгражда протеините и помага на храната лесно да се разтваря. Когато храната се разтваря добре, тялото тогава не страда от проблеми като запек. Дори и мембраната на дебелото черво ще се грижи за нея и тя ще стане по-силна, за да помогне и в борбата с инфекциите.

Виж повече: Ползи за здравето от сладък лайм

6. Бременните жени биха намерили много помощ, като сапота, поради големите количества хранителни вещества и въглехидрати в него. Кърмещите майки особено се сблъскват с слабост, поради което им се дава Sapota. Други симптоми на бременност могат да бъдат взети под внимание, когато се яде и Sapota, казват експерти

7. Загубата на кръв може да бъде проблем и човек трябва да го спре. Благодарение на плодовете Sapota, това може да стане, особено когато вътрешните наранявания и купчини се случват на тялото, като и двете правят тялото да загуби много кръв. Ако има ужилвания и ухапвания, които причиняват загуба на кръв, семената на плода могат да бъдат смачкани и нанесени върху засегнатите райони, казват експерти.

8. Антибактериални и антивирусни свойства се откриват в Sapota, заради полифенолите, открити в плода. Тези съединения спират бактериите да навлязат в тялото, а витамин С в плода спомага за разрушаването на свободните радикали, които, ако не бъдат контролирани, могат да създадат хаос.

9. За тези, които страдат от диария и отпуснати движения, ако сапота ще бъде от голяма помощ, казват експерти, тъй като плодът има прочистващи свойства в него. Освен това, Sapota може да помогне и с психичното здраве, и тъй като е успокоително, то има потенциал да успокои и нервите. Ударите от стрес и тревожност могат да бъдат отблъснати и затова повечето консумират плодовете, за да победи депресията, безсънието и безпокойството.

Виж повече: Ползи за здравето на семена от нигела

Ползи за здравето от Sapota плодови семена и сок:

Тук ще обясним накратко как chikoo (плодът на сапота) помага за лечение на кожни, косови и здравословни проблеми.

  • Добре известен факт е, че кашлицата и простудата могат да бъдат лекувани, когато сапота се консумира. Флегма се отстранява и слузът се изчиства от носния тракт и се подпомага дишането.
  • Sapota може да помогне и с отстраняването на камъни в бъбреците, когато семената се раздробяват, както се използва. Това е така, защото семената са диуретици и могат да помогнат при изхвърляне и отстраняване на камъни от пикочния мехур
  • Консумирайте Sapota и наблюдавайте как губите тегло. Плодът е най-подходящ за тези, които имат проблеми с подуването и затлъстяването, тъй като регулират стомашните ензими и метаболизма в организма.
  • Детоксирайте тялото си и го направете чрез консумация на Sapota. Плодът е диуретик и може да помогне за премахване на отпадъците от човешката система чрез често уриниране, казват източници. Задържането на вода ще бъде предотвратено и няма да се случи дехидратация

Има много блогове и уебсайтове, които ще ви кажат как да купувате и консумирате Sapota. Можете да използвате тези идеи и рецепти или да споделите с нас няколко от вашите собствени рецепти.

Това бяха деветте най-добри причини, поради които обичаме Сапота. Ако искате да споделите някои от вашите съвети и идеи с нас, моля, пишете или коментирайте по-долу. Ние обичаме да чуваме от вас, както обичаме да споделяме с вас.

Pin
Send
Share
Send