Красота и мода

Язва на устата Причини и симптоми

Pin
Send
Share
Send


Язви на устата са болки в раните, които са повърхностни в устата, по вътрешната повърхност на бузите. Те се наричат ​​още афтозни язви и се превръщат в болезнено състояние, докато пият, ядат или мият зъбите. Повечето язви в устата са безвредни, тъй като не изискват никакво медицинско лечение и лекуват сами.

Язва на устата е повтарящ се проблем, който един от всеки пет души страда от целия свят. Това е смес от бактерии от околния въздух и нарушен черен дроб. Нарушеният черен дроб означава черен дроб, който е или под опасност от всичко, което сте консумирали напоследък, като алкохол, или ако имате някакъв проблем с черния дроб, който е или генетичен, или откъдето идва. Всичко това илюстрира факта, че нездравословният черен дроб е основната причина за язви в устата. Стомашните проблеми могат също да причинят язви в устата, тъй като устата е свързана със стомаха и е един директен път.

Язвите на устата траят не повече от две седмици и идват и излизат сезонно, те са изключително болезнени и пречат на нашето рутинно хранене. Това е така, защото язвата може да бъде толкова болезнена, че дори и най-малкото докосване с някоя субстанция може да предизвика болка в устата, което ви принуждава да се придържате към течности, които са много по-лесни за консумация.

Язвите в устата са лесни за лечение, но никога не могат да бъдат отстранени само за един ден. Факт е, че хората, които страдат с повтарящ се проблем с язвата на устата си през целия си живот, вече са свикнали с него и не обръщат внимание на неговото изкореняване, то идва в собственото си време и си тръгва, когато иска. Язви на устата могат да се простират в най-тежките случаи по целия път до гърлото и в този момент се изисква медицинска помощ, като в този момент могат да се консумират само течности като топло или студено мляко.

Причини и симптоми на язви в устата:

Какви са симптомите и причините за язва на устата можете да следвате внимателно по-долу.

Причини за язва на устата:

Има няколко различни причини за язви в устата, които допринасят и причиняват тази инфекция на устата, някои от тези различни причини са:

Ухапване:

Малките язви в устата обикновено са причинени от ухапване отвътре на устата или бузата или всякакъв вид сблъсък, който може да е наранил кожата от вътрешната страна на устата, бузата или езика ви. Ухапването е най-основната причина за язви в устата и допринася за 60% от всички случаи, които включват тази инфекция. Ухапване може да възникне при дъвчене на храна или при говорене. Вашите зъби правят абразия в лигавицата на устата, причинявайки възпаление или язва.

Хормонални промени:

Тази конкретна причина е разпространена предимно при жените. Язви при жените се случват най-често поради хормонални промени, които са, когато те имат период или са бременни. Периодите и бременността са двете основни хормонални промени, с които се сблъскват жените в живота си и се отбелязва, че хормоналните промени причиняват язви в устата при повечето жени, а кръвта се нагрява отвътре.

Минерален или витаминен дефицит:

Минералните или витаминни дефицити дори понякога могат да доведат до язви в устата. Установено е, че недостигът на желязо или витамин В12 може да предизвика язви в устата заедно с чувство на умора и задух. Тези витамини и минерали са от съществено значение, тъй като те подпомагат производството на червени кръвни клетки и също поддържат нервната система здрава. Следователно дефицитът на тези жизненоважни минерали или витамини в организма може да увеличи риска от развитие на язви в устата.

Отслабена имунна система:

Всяко медицинско състояние или инфекция, която отслабва имунната система на тялото, значително увеличава риска от развитие на язви в устата. Отслабената имунна система намалява естествената способност на организма да се бори срещу болести или чужди инфекции. Инфекция, въпреки че ХИВ / СПИН също увеличава шансовете ви за развитие на язви в устата, тъй като тези заболявания причиняват имунен дефицит в организма.

Медицинско състояние :

Генетичен или наследствен проблем може да бъде причина за язви в устата. Понякога генните язви, които се повтарят, могат да бъдат предавани от родител на дете. Това медицинско състояние е малък проблем, предимно всички домакинства и като цяло се пренебрегва. Медицинските състояния могат да включват и текущо базирани проблеми като високо кръвно налягане, стомашни проблеми и други заболявания, които засягат функционирането на тялото ви. Понякога болестта като лека като треска може да предизвика язви в устата.

Специфични храни:

Установено е, че някои ястия като цитрусови плодове и някои зеленчуци трябва да се избягват по време на язви в устата. Те включват портокали, лимони, ябълки, ананаси, смокини, ягоди и домати. Въпреки че те не могат да бъдат пряко обозначени като причините за язви в устата, тези специфични храни са известни като тригери и в някои случаи влошават състоянието. Ето защо е най-добре да се избягват тези специфични храни по време на инфекции на язва на устата, за да се предотврати по-тежко заболяване.

Спиране на пушенето:

Ако спрете пушенето, тогава е много вероятно да се изправите срещу язви в устата в даден момент. Спирането на тютюнопушенето променя химикалите в тялото ви, причинявайки малко дисбаланс, тъй като дисбалансът е причина за язви в устата. През този период язвата в устата продължава само за ограничен период от време и ще остане сама по себе си, така че не се отказвайте, ако спрете да пушите само за язви в устата, това е само малка пречка за по-голяма победа, която ще имате по-късно ,

Някои лекарства:

Последните проучвания показват, че специфични лекарства могат да причинят някои реакции в организма, които в крайна сметка могат да доведат до развитие на язви в устата. Те включват бета-блокери, обичайни обезболяващи и специфични лекарства за болка в гърдите. В случаите, когато не можете напълно да избегнете тези лекарства, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар за някакво алтернативно лечение или лечение. Освен това някои медикаменти като алендронат, цитотоксични лекарства и никоранди могат да причинят язви в устата под формата на страничен ефект.

Лоша хигиена на устата:

Неспазването на правилната хигиена на устната кухина също може да доведе до развитие на язви в устата. Наличието на хранителни частици в кухините на зъбите е идеална основа за растеж на микроорганизмите. Така причинените инфекции увеличават вероятността за развитие на язви. Понякога язви в устата също се причиняват от строго четкане или поради нараняване в резултат на четка за зъби.

Стрес:

Известно е също, че стресът е един от жизнените причини за язва на устата. Стресово състояние често причинява емоционален и психически натиск и човек намира за трудно да се справи. Когато сте под стрес, тялото ви също става слабо, като по този начин сте по-податливи на инфекции като язви в устата. Ако стресът ви причинява сериозни здравословни проблеми като кръвно налягане, най-добре е да се консултирате с личния си лекар. След това лекарят може да предпише допълнителни тестове и лекарства, за да открие някакви основни проблеми, които могат да се дължат на стрес.

Симптоми на язва на устата:

Има някои ясни и много разбираеми симптоми на язви в устата, които ще ви дадат главата, когато ще започнете да се сблъсквате с този проблем, тези различни симптоми са дадени по-долу:

Наличие на кръгли рани в устата:

Най-важните симптоми на язви в устата е образуването на кръгли или овални рани в устата, върху меката палитра, върху вътрешната страна на бузите или понякога дори на езика. Тези рани са много болезнени и предизвикват чувство на дискомфорт при дъвченето, пиенето и докато миете зъбите. Тези рани в устата могат да изглеждат червени или дори да изглеждат сиви, бели или други цветове.

Сълза в кожата:

Ако наскоро сте се сблъскали с проблем, свързан с ухапване на вътрешността на устата или езика или ако по някакъв начин сте срязали устната си или вътрешната страна на бузата ви, шансовете ви да получите язва в устата в тази област са изключително високи , Това е така, защото тъй като устата ви е отворена за милиони бактерии през целия ден с храната, която ядете и въздуха, който дишате. Тази бактерия се смесва със слюнката в устата ви и се въвежда в тези вече съществуващи порязвания и ожулвания. Когато бактериите се преместят в тези разфасовки, се образува язва на устата.

Виж повече: Причини на морбили

Скованост:

Обикновено зоната, която ще се сблъска с язвата на устата, ще отслабне няколко дни преди събитието. Изтръпването е последвано от тъпа болка, която намалява вкусовата способност на устата ви за всякакъв вид храна. Храна ще нарани зоната понякога дори без да забележите това. Болката бавно ще се натрупва с времето, ако не се лекува с гел, който е лесно достъпен във всеки магазин за наркотици. Топлината вода гаргара заедно с малко сол също помага, но това е традиционен процес за премахване на проблема в зародиш.

Подуване:

Обикновено болки или наранявания, причинени области, които причиняват язви обикновено набъбват с течение на времето. Това е така, защото кожата е наранена до голяма степен. Подуването е дом на язви в устата, тъй като тази област на устата е вече склонна към бактерии зона. Няма начин човек да предотврати образуването на язви в устата си в този момент и следователно може да направи много малко за неговото лечение. Поглъщането на лед и топла вода може да помогне за намаляване на болката и подуването за период от време.

Трудност при хранене:

Когато започнете да развивате язви в устата, ще започнете да се сблъсквате с трудности при изяждането на храната. Присъствието на рани в устата е основна причина за този проблем. Яденето на топла или студена храна може да навреди и може да почувствате затруднения с пиенето на течности. Също така човек може да се чувства трудно, докато мие и почиства зъбите.

Проблеми с речта:

Този знак и симптом са нормални, свързани с язва на езика. Тъй като знаете, че езикът е доставчик на речта, който ни помага да говорим безпрепятствено, следователно, поради язви, които се образуват на езика, това средство е погрешно. Езикът не може да функционира правилно, тъй като всяка дума, която говорите, е болезнена. Ако забележите, че езикът започва да боли в определени области с течение на времето, докато ядете или говорите, тогава е много вероятно да получите няколко язви.

Виж повече: Симптоми на менопаузата

Подути лимфни възли:

Други общи симптоми на язва на устата са подути лимфни възли. Лимфните възли са малки жлези, които присъстват по цялото тяло. Те образуват важна част от лимфната система, която пренася хранителни вещества, отпадъчни материали и лимфни течности между кръвния поток и телесните тъкани. По време на развитието на язви в устата, лимфните възли в устата се възпалят поради инфекцията около зоната.

Загуба на апетит:

Понякога язви в устата също водят до загуба на апетит. Това може да се дължи на факта, че наличието на язви в устата ви може да затруднява дъвченето на храната. Дискомфортът се усеща дори при пиене на течности. Благодарение на това усещане за болка човек се чувства неохотен да яде и в крайна сметка води до загуба на апетит.

Треска:

Макар и рядко, треската може да се окаже и един от симптомите на язви в устата. Поради развитието на рани в устата, телесната температура може леко да се повиши, за да се бори с тази инфекция. Повишената температура по време на язви в устата може да не е много висока, но е по-добре да се консултирате с лекаря и да приемате подходящи лекарства.

Усещане за умора:

Язви на устата също понякога водят до умора. Пациентът може да се почувства апатичен и чувството на тъпота може да надделее през цялото време. Това състояние се дължи и на загуба на апетит, когато тялото е лишено от основни витамини и минерали. Ако започнете да се чувствате прекалено уморени, след като изпълнявате малка задача или чувството преобладава дори и след адекватна почивка, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

В повечето случаи язви на устата изглеждат безвредни и изчезват в рамките на няколко седмици след заразяването. Въпреки това, когато сте свидетел на някой от гореспоменатите симптоми е важно да се консултирате с Вашия лекар. Симптомите на язви в устата могат да варират в зависимост от причината за инфекцията. Лекарят може да предложи някои кръвни изследвания или дори биопсия, за да определи точната причина за същото. Ако язвата в устата ви продължава дори след 2-3 седмици, тя може да сигнализира за развитието на рак на устата. Лекарят ще ви даде подходящи лекарства за лечение на проблема и ще предотвратите влошаване на състоянието.

Виж повече: Какви са симптомите на рак на устата

Язви в устата по-често причиняват дискомфорт при ядене, пиене или докато извършвате хигиена на устната кухина и не причиняват сериозни вреди на тялото. Докато страдате от язви в устата, просто избягвайте тригерите като специфични храни или използвате твърди четки. Поддържането на добра хигиена на устната кухина ще помогне за успокояване на състоянието. Язва на устата ще се излекува самостоятелно в рамките на 10-15 дни. Ако обаче проблемът продължава, свържете се незабавно с вашия лекар.

Гледай видеото: Често срещани стомашни заболявания - гастрит, язва и рак - 4К видео (Юни 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send