Красота и мода

3 основни вида фенове и техните приложения за дома

Pin
Send
Share
Send


Феновете са станали неразделна част от нашия живот. Знаете ли как се използват феновете? Е, със сигурност го правите! Те не са само онези, които ще ви дадат хладен въздух, но са и онези, които се използват в банята и кухнята като вид изпускателна уредба. Всички тези фенове имат лопатки в тях, които се въртят във въздуха. Тези лопатки са известни още като лопатки. Тези вентилатори се захранват предимно от електрически двигатели, а някои от тях използват хидравлични мотори, слънчева енергия или дори двигател с вътрешно горене. Технически, всичко може да се нарече вентилатор, докато лопатите или остриетата в тях произвеждат въздушни течения. Те произвеждат въздушен поток с голям обем и при ниско налягане. Тези лопатки ще се въртят, когато са изложени на въздушен поток. Ето някои от употребите на този продукт.

  1. Хладоагенти: Вентилаторите се използват в превозните средства, за да действат като охлаждащи агенти, като по този начин се предотвратява прегряване и спестяване на автомобила от всякакви повреди. Те се използват и като хладен източник на въздух в домовете и други пространства.
  2. пресяване: Друга широко разпространена употреба на вентилатора е за веене. Пречистването е процес на разделяне на плявата от зърнени култури. Те се използват в промишлеността.
  3. Премахване на прах: Вентилаторите се използват и в прахосмукачки, където мръсотията се изсмуква от предмети като килими, рогозки, завеси и др.

Въпреки това, първата известна употреба на феновете започна като фен на punkah, който беше ръчен в около 500 г. пр. Хр. Тя е направена от бамбук или понякога от други растителни влакна. С британското правило пънкахът трябваше да означава голям фен, прикрепен към тавана, и това виждаме днес.

Видове фенове за дома:

Често мислим, че феновете са само един по рода си, този, който ни дава въздух. Това, което не успяваме да видим, е многото видове, от които идва. Ето някои от видовете фенове, които са на разположение и за какво се използват. Провери ги.

1. Осеви вентилатори:

Аксиалните вентилатори идват с остриета, които позволяват на въздуха да се принуди да се движи успоредно на вала, около който острието обикновено се върти. Този тип вентилатори обикновено се прилагат в климатични и други промишлени зони. Те се използват главно в малки вентилатори, а понякога и като охлаждащи течности за гигантските вентилатори, които се използват в аеродинамични тунели. Следните области на приложение на аксиалните вентилатори.

I. Вентилатор за маса:

Основните елементи на ножовете, мотора, вентилатора на масата са корпусът на двигателя на ножа, предпазителят, осцилаторът, скоростната кутия и осцилаторният вал заедно с много други. Почитателите на масата са най-често срещаният вид вентилатори, предназначени за жилищни цели.

II. Вентилатор на тавана:

другото класическо използване на аксиален вентилатор е при прилагането на вентилатор на тавана. Те обикновено се използват както за промишлени, така и за жилищни цели. Те се въртят с ниска скорост и нямат никакви предпазители.

III. Охладителна течност на компютъра:

Аксиални вентилатори се използват и като охлаждащи течности за компонентите вътре в компютъра.

IV. Автомобили:

тези фенове намират приложение и в автомобилите. Той предлага охлаждане на двигателя, като по този начин предотвратява прегряване на двигателя, като действа като издухване на въздух през охлаждащ радиатор.

V. Променлив вентилатор:

Този вид вентилатор се използва там, където трябва да се контролира статичното налягане в захранващите канали. Лопатките са разположени така, че да се въртят на главината на контролната височина. Колелото на вентилатора се върти с постоянна скорост и ножовете обикновено следват главината на контролната стъпка. Когато главината се движи към ротора, ножовете имат тенденция да увеличават своя ъгъл и по този начин увеличават потока.

Освен това, тези видове вентилатори се използват в аудио усилвателите на мощност, които ще изтеглят топлината от електрическите компоненти. Това са някои от областите, в които се използва аксиален вентилатор. Техните общи приложения и механизми са много.

2. Центробежни вентилатори:

Центробежните вентилатори се наричат ​​„катерица катерица“ или понякога „свитъчни фенове“. Те имат работно колело, което от своя страна съдържа централен вал. Около това, набор от остриета образуват формата на ребрата. Лопатките използват центробежна сила за продухване на въздух под прав ъгъл. Известно е, че тези видове вентилатори произвеждат по-голямо налягане за количество въздух. Основната цел на центробежния вентилатор е бързо да ескалира движението на газ, въздух или течност, които преминават през тях. Механизмът на задвижване на центробежния вентилатор е завладяващ и е важен аспект на цялата инсталация. Директното задвижване и ремъчното задвижване са двата механизма, които той прилага.

В директното задвижване, задвижващият вал на вентилатора е свързан с електрически двигател. По този начин скоростта на вентилатора или вентилатора може да се контролира от скоростта на двигателя. В ремъчно задвижващия механизъм, обаче, комплектът с ролки се поставя върху вал на двигателя и лентата на него се използва за прехвърляне на механичната енергия от двигателя към задвижващия вал. Следователно, тук скоростта на вентилатора ще зависи от съотношението на диаметъра на снопите към диаметъра на колелото на вентилатора.

Въпреки това, те са тихи в сравнение с аксиалните вентилатори. Ето някои от примерите за центробежни вентилатори.

I. Вентилатор за кръстосани потоци:

Те са известни като табличен вентилатор и се използват най-често в отоплителната вентилационна промишленост или в климатичната инсталация. Тъй като вентилаторът има дълъг диаметър, потокът остава двуизмерен далеч от краищата му. Общите домакински вентилаторни кули, които виждате, са и вентилатор с напречен поток. Едно нещо, което отделя от другите видове вентилатори е центробежното ще позволи на въздушния поток през вентилатора, а не от входа.

Вентилаторите с кръстосан поток ще доставят въздух широк и ще позволят равномерна въздушна струя. Тяхната правоъгълна форма ще им позволи да се поставят дори в ъглите на района. Те обикновено имат и по-малко енергия. За разлика от радиалните вентилатори, които виждате, вентилаторите с напречен поток на основния поток ще се движат напречно на работното колело. Също така, техните приложения включват машини за топене, овлажняващо оборудване, въздушни завеси, автомобилно въздушно охлаждане, умиращи агрегати и въздушно охлаждане на трансформатора.

Така че, ако след всичко това, ако се чудите как да изберете добър фен за вашите домашни или офис нужди, ето кратко ръководство за него.

Как да изберем добър фен?

  • Размер на стаята: Помислете за размера на стаята си и след това вземете съответното решение. Например, една стая с площ до 50 квадратни метра ще се нуждае от 29 ”оптимален вентилатор. Алтернативно, за голяма стая или за спалнята се предлага оптимален вентилатор с размер 50 ”или 52”.
  • Използване на стаята: По принцип нямате нужда от вентилатор във вашия склад или гараж. Но в случай, че се нуждаете, отидете за малки, само в зависимост от рядката употреба. В този случай можете да инвестирате в малък вентилатор.
  • Количество наличен въздух: Помислете за количеството въздух, което тази стая получава. В зависимост от това вашият избор за правилния вентилатор ще бъде лесен.
  • Въпросната стая: Вашата кухня обикновено ще бъде топла през цялото време, времето ще се готви или просто печете. Вентилаторите на тавана имат тенденцията понякога да увеличават топлината, освен ако имате план. Ето защо, настолните фенове ще бъдат най-подходящи в кухнята ви.

Мислете през тези редове, за да сте сигурни, че сте направили най-добрата покупка.

Е, докато феновете изглеждат еднакво, техните незначителни промени в дизайна или работата имат голяма роля в функциите, които ще обслужват. Докато някои са строго за промишлени цели, други са предназначени само за жилищни нужди. Направете правилния избор, като следвате нашите съвети за избор на различните видове вентилатори. Но преди това, започнете с някои основни употреби на феновете!

Гледай видеото: Free to Play: The Movie US (Октомври 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send